Dünyanın en büyük ve en önemli gayrimenkul fuarlarından MIPIM Fransa’nın Cannes şehrinde kapılarını açtı. Bu yıl 27.’nci düzenlenen MIPIM 2016’ya Türkiye 22 firma ve belediyenin standıyla toplam 820’yi bulan katılımcı sayısıyla adeta çıkarma yaptı. Ancak Ankara’daki terör saldırısının etkileri MIPIM’de de hissedildi. Fuara katılan birçok firmanın yöneticisi ve katılımcılar Ankara’daki saldırıyı kınayarak başladı.

Yabancı ihtiyatlı

Fuara dev standla katılan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, terör olaylarının yatırımcılarda illa ki çekingenlik yarattığını söylerken Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, terör saldırılarının öyle ya da böyle konut satışlarını olumsuz etkilediğini vurguladı. Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur yabancıların şu anda Türkiye’ye daha ihtiyatlı baktığını kaydederek, “Türkiye’de olaylar yaşanmaya devam ederse oluşacak bu risk ülkemizi etkileyecektir” dedi.

Fiyatlar etkilenecek

Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye uzun vadeli baktığını ancak terör olaylarının Türkiye’nin risk primini etkilediğini bunun da fiyatlara yansıyacağını ifade etti. Büyükyalı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık ise terörün sadece Türkiye’ye has olmadığını anlatarak, iktidarın 2016’da ekonomide yeni bir yaklaşıma geçmesi gerektiğine işaret etti.

Fuarda İTO’nun Emlak Konut GYO desteğiyle hayata geçirdiği, fuar alanının en önemli bölgesinde, Londra ve Paris çadırlarının ortasında yer alan İstanbul Gayrimenkul Tanıtım Çadırı’nda açılış etkinliği gerçekleştirildi.

Yatırım ortamı iyileştirilmeli

İbrahim Çağlar, 2015’te Türkiye’de yatırım yapan yabancılara yaklaşık 5 milyar dolarlık gayrimenkul satışı yapıldığını, yatırım ortamını iyileştirerek bu rakamın orta vadede 15 milyar dolara çıkarılabileceğini söyledi. Çağlar, yabancıya konut satışının desteklenmesi için adım atılması gerektiğine değindi.

FUARDAN NOTLAR

* Alkaş’ın Türkiye temsilciliğini yaptığı MIPIM 15-18 Mart 2016 arasında 89 ülkeden 21 bin 400 katılımcıyı yaklaşık 20 bin metrekarelik alanda bir araya getiriyor.

* Tahincioğlu fuarda Nida markalı üç ofis projesini sergiledi. Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, fuarda aralarında Avrupalı ve Körfez sermayesinin de bulunduğu 15 görüşme yapacaklarını söyledi.

* 250 milyon dolarlık fon Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, “Biz fuarda aralarında Avrupalı, Amerikalı ve Ortadoğulu fonların olduğu 12 fonla görüşme yapacağız” dedi. Timur, özellikle konuta yatırım yapacak fonun 6 ay içinde faaliyete geçeceğini duyurdu.

Büyükyalı Cannes’da görücüye çıktı

Özak GYO, Ziylan Gayrimenkul ve Yenigün İnşaat ortaklığının İstanbul Kazlıçeşme sahil yolunda inşasına başladığı Büyükyalı İstanbul projesi, gelecek eylül ayında satışa sunulmadan önce MIPIM’de dünya vitrinine çıktı.

Büyükyalı İstanbul’un Cannes’da ‘yeni şehircilik’ ve ‘iyi yaşam’ konseptiyle dikkat çektiğini anlatan Büyükyalı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, fuar boyunca çok sayıda yabancı yatırımcıyla görüşmeleri olduğunu, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’ye yabancı ilgisinin devam ettiğini ifade etti. Akbalık, Büyükyalı görüşmelerinin ağırlıklı olarak Arap ve Batılı yatırımcılarla olduğunu belirtti.

Cazibe merkezi

Projeyle ilgili bilgi veren Akbalık, “Büyükyalı’nın vaat ettiği en önemli avantajlardan biri ulaşım olanaklarıyla trafikte harcanan zamanı geri kazandırmak” dedi.

İstanbul’da bugüne kadar verimli bir şekilde kullanılamayan deniz ulaşımının, Büyükyalı’daki deniz shuttle’larıyla aktif olarak kullanılabileceğini dile getiren Akbalık, “Kazlıçeşme sahil şeridi, mevcut ulaşım altyapısı ve yeni eklenecek ulaşım projeleriyle İstanbul’un cazibe merkezine dönüşecek. Bütün ulaşım aksının kesiştiği bölge, kentin yeni ve en büyük ulaşım lokasyonu olma özelliğine sahip. Büyükyalı, Marmaray ve Avrasya Tüneli bağlantıları, 8 şeritli yeni sahil yolu, Atatürk Havalimanı’na yakınlığı, deniz, kara ve raylı sistemi bir arada sunmasıyla farklılaşarak bu dinamiği yakalıyor” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr