Başbakan Yıldırım'ın konuşmasının satır başları şöyle:

ABD seçimleri sonrası ortaya çıkan durum piyasalar için bir tedirginlik nedeni oldu.

Döviz Gezi olayları döneminde yükseldi. Vatandaşlarımızla üstesinden geleceğiz.

Biz ekonomiyi, reel sektörü desteklemeye devam ediyoruz. Bakın ekonomik kriz var diyoruz. Merkez

Bankasının döviz rezervlerinde her hangi bir azalma söz konusu değil. Planlarımızı en kötü senaryoya göre yaptık.

Hükümet olarak, belli başlı tedbirleri aldık.

Merkez Bankası bazı tedbirler aldı. Bir tanesi şu: İhracatçılarımız MB'den döviz alıyorlar. MB diyorki artık, bana TL olarak ödeyebilirsin. Bu büyük bir kolaylık.

Bununla da kalmadık. Hükümet olarak da biz bir karar aldık. Devletin alacaklı olduğu kişiler var, kurumlar var. Dedik ki, vatandaş bize neden döviz alıp da ödesin? Onlara da TL olarak ödeyebilirsiniz dedik.

Şimdi FETÖ'cüler tutturmuşlar sermayeye kısıtlama olacak. Bunlar alçak. Milletim bunu bilsin. Sizin halisane duygularınızla verdiğiniz o, el emeği paraları, şimdi orda burda Türkiye aleyhine lobi şirketlerine oluk oluk akıyor. Bundan sonra bu milletten size değil himmet, zırnık bile yok.

İstiyorlar ki Türkiye bir ekonomik belirsizliğe girsin. Siz bu ülkeyi 15 Temmuz'da tanklarla yıldıramadınız, 3-5 kuruşla mı yıldıracaksınız?

Bir kez daha belirtiyorum. Bu hareketlilik Türkiye'ye özgü değil, dünyada var.

Ana muhalefetin ekonomi kurmayları felaket tellallığı yapmayı artık bıraksınlar. Bu olanlar dünyada olanların Türkiye'ye yansımasıdır.

Yeni anayasa komisyon çalışmalarımız sona erdi. 5 Aralık, önümüzdeki pazartesi de bütçe Meclis Genel Kurulu'na gelecek.

Bütçede bu sene en büyük payı ilk olarak eğitime, ikinci olarak ise sağlığa ayırdık. 2017 bütçemizin şimdiden milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. 

Belirli miktarda ülkeye yatırım yapan kişiler Türkiye'den vatandaşlık alabilecekler. Başka ülkelerde benzer uygulamalar var.

Türkiye'ye turist getiren acentalar için yakıt desteğini görüştük, havalimanlarına 2017 boyunca misafir getirene uçak başı 6 bin dolar vereceğiz.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr