Çanakkale Zaferi’nin 101. yıldönümü dolayısı ile Çanakkale’de törenler düzenlendi. Törenlere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda saat 08.30’da çelenk sunma ile başlayan törenler 18 Mart Stadyumu’nda devam etti. Buradaki törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve bakanlar katıldı.

‘Söyleme hakkını savunalım’

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan 18 Mart Stadyumu’ndaki törende yaptığı konuşmada, herkesi Çanakkale Ruhu’na sahip çıkmaya çağırdı. Yaşadığımız güncel krizleri anımsatarak, “101 yıl önce, Çanakkale’nin topraklarında, neredeyse çocuk yaştakiler vuruluyordu. 101 yıl sonra Çanakkale denizlerinde, Suriyeli çocukların ölü bedenleri sahile vuruyor. 101 yıl önce Aynalı Çarşı’yı söylerken ‘Ana ben gidiyom’ diyen evlatlar vardı. Şimdiyse giden evlatlarının tabutlarına sarılıp ağlayan analar var” dedi.

Toprağın altında yatanlar kadar üstündekilerin de birlik olması gerektiğini belirterek, “Çanakkale Ruhu’ndaki hoşgörüyü yaşatalım. Bugün de siyasi düşüncesi ne olursa olsun, söylediğine katılmasak da söyleme hakkını savunabilelim” diye konuştu.

Akreditasyon engeli

Törenleri izlemek için günlerce öncesinden akreditasyon yaptıran çok sayıda gazetecinin kartı, son anda iptal edildi. İptallerin Cumhurbaşkanlığı’ndan gelen telefonlarla gerçekleştiği öğrenilirken, gerekçesi hakkında ise bilgi verilmedi.

Kentte, 18 Mart törenlerinin her yıl daha fazla AKP propagandasına dönüşmesi ve bu durumun haberleştirilmesi nedeniyle, akreditasyon engeli çıkarıldığı yorumları yapılıyor.

Anmada AB’ye çıkıştı

Başbakan Ahmet Davutoğlu Brüksel’de AB ile “mülteci pazarlığına” otururken aynı gün Çanakkale Zaferi’nin 101. yıldönümü dolayısı ile Çanakkale’de düzenlenen törenlere katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hedefinde AB vardı.

Erdoğan burada yaptığı konuşmada, “Biz şehitlerin suladığı bu topraklarda yetişmişiz. Şahadet bizim için korkulacak bir makam değil, ulaşılması gereken bir makamdır. Onlar ölü değil, diridirler ama siz bilemezsiniz. Onların rızkının kefili Allah’tır. Ve bu müjdeyle onlar yürürler. Ve kabrinden sonra da oradaki hali görünce son kez tekrar bu dünyaya dönmek isterler. Birileri anlamaz, onlar zanneder ki onlar tabutta giden normal cenazelerdir. Değil, değil” ifadelerini kullandı. “Bir ülkenin vatan olması için şehit kanına ihtiyaç vardır” diye konuştu.

Konuşmasında AB’ye sert eleştiriler yönelten Erdoğan, terör konusunda AB ülkelerinden beklentisinin “biraz empati yapmaları” olduğunu söyleyerek AB’nin ve diğer uluslararası kurumların eleştirilerine ancak adilse kulak vereceklerini de belirtti.

‘Dürüst değilsiniz’

Erdoğan, bazı ülkelerin Türkiye’ye karşı teröre destek verdiğini söyleyerek şunları söyledi. “Başta Batı ülkeleri olmak üzere pek çok devlet, hâlâ bu örgütler karşısında ilkeli bir tavır koyamıyor. Belçika’da bugün bir toplantı var. Toplantının yapıldığı binanın hemen arkasında bölücü terör örgütü PKK’yi terör örgütü olarak ilan eden, AB’nin tüm ülkeleri onlardan bir tanesi olan Belçika, orada kalkıp onların paçavrasını dalgalandırmak suretiyle çadır kurmalarına izin verebiliyor. Bunlar dürüst değil. Bunlar samimi değil. Bugün bayrağı indirmişler, oradaki posterleri kaldırmışlar. Kimi aldatıyorsunuz ya. Dürüst olun dürüst. Karşınızda aldanacak bir Türkiye yok. Bir Türk milleti yok, bunu biliniz. Bunun adı teröre teslim olmaktır. Bunlar teröre teslim oldular.”

Ankara’daki gibi saldırının Brüksel dahil Avrupa’nın herhangi bir şehrinde olabileceğine işaret ederek, “Bu acı gerçeğe rağmen, AB ülkelerinin halen aymazlık içinde hareket ediyor olmaları mayın tarlasında dans etmek gibidir. Ayağınızın mayına ne zaman basacağını asla bilemezsiniz.

Bu kaçınılmaz bir son olduğu da açıkça ortadır. Burada bir kez daha terör örgütlerine doğrudan veya dolaylı yoldan kucak açan, destek veren ülkelere sesleniyorum. Koynunuzda yılan besliyorsunuz. Beslediğiniz o yılın her an sizi de sokabilir. Kendi ülkenizi, hedef aldığında asla tahammül edemeyeceğiniz izin vermeyeceğiniz faaliyetleri sırf Türkiye’ye yönelik oldukları için desteklemekten vazgeçin” dedi.

Çanakkale Şehitleri ülke genelinde anıldı

‘Babamı çok özlüy orum’

Erzurum Karskapı Şehitliği’nde 18 Mart Şehitleri Anma Günü nedeniyle tören düzenlendi. Törene katılanlar arasında bulunan Afganistan’da 6 Mart 2012’de şehit olan Piyade Uzman Çavuş Önay Vurucu’nun eşi Arzu Vurucu ve çocukları 10 yaşındaki Emirhan ile 5 yaşındaki Azra, şehidin mezarını karanfillerle süsledi. Emirhan, “Babamı çok özlüyorum” dedi.

Madencilerden kurbanlı anma

Zonguldak’ın Kilimli ilçesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessesesi’nde çalışan maden işçileri, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101. yıldönümü nedeniyle tören yaptı. GMİS Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, “Bugün Şehitler Günü, bütün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Maden işçisinin ne kadar vefalı olduğunu ortaya koydunuz” dedi.

101 meşale ile ay yıldız

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Havza Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen etkinlikte, öğrenciler 101 meşaleyle okul bahçesinde ay yıldız oluşturdu. Önceki akşam saat 22.00’de başlayan program, dün sabah 04.00’e kadar sürdü. Ardından katılımcılara Çanakkale cephesinde askerlere verilen kırık buğday çorbası ve ekmek dağıtıldı.

Tokat’ta ‘Onbeşliler’ yürüdü

Tokat’ta Turhal Belediyesi geçen yıl başlattığı “Asım’ın Nesli On Beşliler Çanakkale’ye Gidiyor” etkinliği kapsamında, Çanakkale’de düzenlenecek anma programına gönderilmek üzere 15 yaşındaki 55 öğrencinin ellerine kına yakıldı ve askeri kıyafet giydirildi. Programa AKP’li Zeyid Aslan, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ve Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler de katıldı.

Avanos’ta duyg usal tören

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101’inci yıldönümü nedeniyle Avanos ilçesinde de tören düzenlendi. Atatürk Anıtı’na çelenkler konuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Türk askerlerinin kıyafetlerini giyen lise öğrencileri ile protokol, vatandaşlara üzüm hoşafı dağıttı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr