Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, yönetmeliğin eczacılara verdiği haktan yararlandıklarını belirtirken, "Eczacı artık can korkusu yaşıyor ve yönetmeliğin kendisine verdiği bu haktan yararlanarak kepenk arkasından ilaç veriyor. Nöbet tutan eczacıya ulaşmak için 'nöbet zilini' çalmaları gerektiğini hatırlatmak istiyoruz" dedi.

Nurten Saydan, nöbetçi eczanelerin kolluk güçlerinin sağladığı herhangi bir güvenlik önlemi olmadan kesintisiz hizmet vererek tüm gece çalıştıklarını hatırlattı. Saydan, yönetmelikte kapılarının açık olması zorunluluğu bulunmadığını ancak, her eczanenin kapısında 'nöbet zili' bulunduğunu belirterek şöyle dedi:

"İlaç ihtiyacı olanlar kapısı kilitli olan veya kepenkleri indirilmiş eczanelerin 'nöbet zilini' çalarak, eczacılarımıza ulaşabilir. 7 gün 24 saat ülkemizin her yerinde hizmet veren eczanelerimiz, hırsızlık, gasp, darp gibi olaylar yüzünden nöbetlerinde yönetmeliğe uygun bir şekilde çareyi kapılarımızı kapatarak ilaç vermekte bulmaktadır. Yönetmeliğin 35'inci maddesinde yer alan 'Gece nöbet tutacak eczanelerin gece boyunca kapılarının açık olması zorunlu değildir' maddesine dayanarak eczacılar kepenk arkasından da olsa hizmetlerini yerine getiriyorlar" dedi.

'ANLAYIŞ BEKLİYORUZ'

Kötü niyetli kişilerin ayırt edilemediği için eczacıların ilacı bu yöntemle vermek zorunda kaldıklarını belirten TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, halktan kendilerini anlayışla karşılamalarını beklediklerini kaydederek, "Almanya'da gece yarısından sonra eczaneler kapılarını kapatıp, küçük bir pencere arkasından hizmet vermektedir. Nöbetlerdeki bizim yaptığımız uygulama, dünyanın birçok yerinde mevcuttur" dedi.

Nöbetçi eczane listelerinin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından il emniyet müdürlüklerine, garnizon komutanlıklarına gönderildiğini hatırlatan Saydan, şöyle devam etti: "Nöbetçi eczanelerin olduğu yerlerde güvenlik önlemlerini daha yüksek düzeyde sağlanması için kolluk kuvvetlerinin tedbirlerinin arttırılması gerekmektedir. Eczane eczacılarının sendikası olarak, her koşulda, her ortamda 7 gün 24 saat ilaç ve sağlık danışmanlığı vererek kamu hizmeti yapan eczanelerimizin güvenliğinin sağlanması en büyük talebimizdir. Nöbet tutan eczanelerimize gelen vatandaşlarımızın da bu duruma anlayış göstermelerini ve nöbet tutan eczacıya ulaşmak için 'nöbet zilini' çalmaları gerektiğini hatırlatmak istiyoruz."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr