Dönemin ilk gününde üniversiteye gelen 15 öğrenci yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı, darp edildi, tacize uğradı. Rektörlüğün yeni kararlarını, öğrencilere duyurmadan “marjinal gruplar kimlik göstermeyecek” diyerek savcılığa şikayet ettiği ortaya çıktı. Gözaltına alınan öğrenciler, Terörle Mücadele Şubesi’nde görevli polislerinin “Size baharı göstermeyeceğiz”, “İsterseniz akşam daha rahat bir yerde görüşebiliriz”diyerek sözlü tacizine uğradı. Gözaltı süresince bir birinden farklı kötü muameleye mağruz bırakılan öğrenciler akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

AÜ Rektörlüğü’nün 9 Şubat tarihinde fakülte dekanlıklarına duyurduğu yeni güvenlik önlemleri sonrasında, Cebeci Kampusu’nde Bahar döneminin ilk gününde öğrenciler bambaşka bir üniversite ile karşılaştı. Okula gelen öğrenciler, üniversite girişinde kalabalık bir özel güvenlik personeli karşılandı. Güvenlik personeline Terörle Mücadele Şubesi’nden sivil polislerin eşlik etmesi ise kampus girişinde yaşanan tartışmaları büyüttü. Sabah saatlerinde okula birlikte gelen 9 öğrenci daha kendilerine kimlikleri bile sorulmadan, 2 öğrenci de kimlik göstererek okula girdikleri halde polis tarafıdan gözaltına alındı. İlk olaydan yaklaşık 2 saat sonra da üniversite girişinde başlayan tartışmalar sonucunda, kampuse giren Terörle Mücadele ekipleri (TEM), kimlik göstermelerine rağmen 4 öğrenciyi daha gözaltına aldı.

Rektörlükten “marjinal” talep

Dönemin ilk gününde başlayan olaylar sonrasında AÜ yönetiminin yeni güvenlik önlemlerini öğrencilere tam olarak duyurmadan Cumhuriyet Savcılığı’na öğrencilerini şikayet ettiği ortaya çıktı. Cumhuriyet’in ulaştığı “Adli Kolluk Cumhuriyet Savcısı görüşme tutanağına” göre AÜ yönetimi, “15.02.2016 günü sabah Ankara Üniveresitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Cebeci Yerleşkesi girişine toplu olarak gelecek olan marjinal öğrenci gruplarının Özel Güvenlik Görevlilerine kimlik göstermeyerek ve üst araması yaptırmayarak mukavemette bulunacaklar” ifadelerini kullandığı resmi yazı ile öğrencilerini hiç olay yaşanmadan savcılığa şikayet etti. Rektörlüğün talebi sonrasında harekete geçen Savcı Metin Afşar, üst yazı ile bildirilen şikayet sonrasında gerçekleşebilecek olayları “örgütsel faaliyet kapsamında” değerlendirerek, soruştumanın Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmesi talimatı verdi.

Öğrencilerin gözaltına alındığı saatlerde, Ankara Üniversitesi’nin resmi sosyal medya hesaplarından Rektör Erkan İbiş’in “Bahar döneminde, üniversite yaşamında öğrencilere sağlıklı, mutlu, keyifli bir dönem diliyorum” mesajının paylaşılması da dikkat çekti.

Size baharı göstermeyeceğiz’

Rektörlük kararlarından habersiz öğrenciler, sabah saatlerinden itibaren üniversiteye girişlerde sıkıntı yaşamaya başladı. Özel güvenlik personelinin sert tavırlarına TEM polislerinin uygulamaları sonrasında üniversite kapılarında tartışmalar büyüdü. İlk olaylarda gözaltına alınan 11 öğrenciyi, daha sonra gözaltına alınan 4 öğrenci izledi. Üniversite yönetiminin, akademisyen ve öğrencilerin “can güvenliği” gerekçesiyle aldığı kararlar sonrasında öğrenciler dönemin ilk gününde darp edilerek ve yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı. Sayıca fazla çevik kuvvet ekiplerine rağmen öğrencilere plastik ters kelepçe uygulaması ise dikkat çekti. Gözaltına alınan 15 öğrenciden kadın olan 5’i sözlü ve cinsel tacize mağruz kaldı. Polis araçlarına bindirilen kadın öğrenciler, kendilerini gözaltına alan TEM polislerinin “Size baharı göstermeyeceğiz”, “İsterseniz akşam daha rahat bir yerde görüşebiliriz” gibi sözlü tacizlerine uğradı. Gözaltına alınan öğrencilerden bazıları ise kimliklerinin sadece polisle bildiği ilk dakilalarda sosyal medya hesaplarından, profil fotoğrafında emniyet rozeti olan kişiler taradından arkadaşlık teklifleri ile karşılaştı.

'Doktor değil, gümrük memuru'

Öğrencilerin gözaltında yaşadığı problemler Cebeci karakoluna götürülünceye kadar devam etti. Darp edilen öğrencilerin sağlık kontrolü için görütüldüğü hastanedeki doktor muamelesi ise skandal yarattı. Ters kelepçe uygulaması sonrasında polis araçlarına bindirilen öğrenciler gözaltı işlemlerinin başlatılabilmesi için, Ankara Gazi Mustafa Kemal devlet hastanesine götürüldü. Öğrenciler, doktor muayenesinde darp edildiklerinin tutanaklara işlenmesini talep etti. Kollarında plastik kelepçe kesiklerinin bulunan bir öğrenci ise yaralarını gösterdiği doktordan “Hani nerede ben göremiyorum” cevabı ile karşılaştı. Öğrencinin işaret ederek gösterdiği kesiklere ve ısrarlarına rağmen görevli doktor“Ben göremiyorum, git kime şikayet ediyorsan et” sözleri ile kesikleri sağlık raporuna “kelepçe izleri” olarak yazmayı tercih etti. Cumhuriyet’e konuşan öğrenciler, “Bize un çuvalıymışız gibi davrandılar, doktor değil gümrük memuru sanki” diyerek yaşadıklarını anlattı.

Gözaltına alınan 15 öğrenci götürüldükleri Cebeci Karakolu’ndan dün akşam saatlerinde ilk ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr