Gazetemiz yazarı Can Dündar’a mahkeme kararıyla kapatılan Özgür Gündem gazetesine yönelik baskılar nedeniyle başlatılan "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katıldığı gerekçesiyle dava açıldı. Savcı Davut Zerman’ın hazırladığı iddianamede Dündar’ın “terör örgütlerinin yayınlarını basmak veya yayınlamak” iddiasıyla 3 yıla kadar hapsi istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı savcılarından Davut Zerman’ın hazırladığı iddianamede, Dündar ve gazetenin tutuklu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya şüpheli olarak yer aldı. İddianamede, Dündar’ın nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni olduğu 22 Haziran tarihli gazetedeki haberlerde PKK’nin alt yapılanmalarından HPG’nin silahlı eylemleri ve hayatını kaybeden bir örgüt mensubu ile ilgili açıklamalarına yer verildiği anımsatıldı. Açıklama içeriği ve görseli incelendiğinde örgütün kendi silahlı eylemlerini meşru gösterme ve övmeye yönelik olduğu iddia edilerek, örgütün kendi propagandasını yaptığı böyle bir haberin yayınlanmasının soruşturmaya konu suça vücut verecek nitelikte olduğu savunuldu.

Basın özgürlüğü kapsamında

İddianamede gazetenin tutuklu Yazı İşleri Müdürü Kızılkaya’nın “haberlerin basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine” ilişkin ifadesine yer verilerek, Dündar'ın savunmasının alınamadığı, zaman aşımı süresi dikkate alınarak bu eksikliğin yargılama evresinde giderilmesinin uygun olacağı kaydedildi.

Yurdatapan’a da dava

Savcı Zerman’ın dayanışmaya katılan müzisyen Şanar Yurdatapan hakkında hazırladığı iddianamede ise terör örgütlerinin yayınlarını basmak veya yayınlamak” ve “örgüt propagandası” suçlamalarından 8 yıla kadar hapis cezası istendi. Dündar ve Yurdatapan hakkındaki iddianamedeler İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Dündar ve Yurdatapan 22 Aralık’ta hakim karşısına çıkacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr