Sandıklı Çay Mahallesi'nde 2014 yılında restorasyon çalışmalarına başlanan ve Ramazan ayında yeniden ibadete açılan Havai Camisi bahçesinde 9 mezara ait mezartaşları bulundu. Mezartaşlarındaki yazılardan en eskisi 200 yıllık olduğu tahmin edilen mezarlar, Havai Cami Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği tarafından yeniden düzenlendi.

1750'DE HAVAİ AHMET EFENDİ KÜLLİYESİ OLARAK KAYITLIYDI

Taşların üzerindeki yazıların çevirisini yapan emekli öğretmen, yerel tarih araştırmacısı Hüseyin Hüsrevoğlu, caminin 1750 arşivlerinde Havai Ahmet Efendi Külliyesi olarak kayıtlara geçtiğini anlattı. Caminin 1772 yılındaki depremle yıkıldığını, 1855 yılında biraz daha genişletilerek yeniden yapıldığını aktaran Hüsrevoğlu şöyle dedi:

"Elimizdeki bilgi ve arşivlere göre cami yapımından sonra buraya büyük bir medrese, sübyan mektebi yapılmış. Bu caminin bahçesinde ise camiye hizmet eden ağaların mezarları bulunmaktadır. Bu mezar taşları 2 yıl öncesine kadar toprak altındayken caminin restorasyonu sırasında ortaya çıktı."

Bulunan mezarların caminin minaresini yaptıran kişiyle mahalle eşrafı ve hocalara ait olduğunu kaydeden Hüseyin Hüsrevoğlu, bölgede başka mezarlar olduğunu tahmin ettiklerini ancak bulunamadığını belirtti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr