Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ümit Atman ve beraberinde merkezdeki sağlık çalışanları, prostat kanseri konusunda erkekleri bilgilendirmek amacıyla Şehzadeler'deki tarihi Sultan Cami'nin avlusunda stant açtı. Özellikle 40 yaşından sonra yakalanma riski yüksek olan prostat kanseri konusunda Cuma Namazı'ndan çıkanlar, broşür dağıtılarak bilgilendirildi. Broşür dağıtılan vatandaşlardan ayrıca prostat kanseri ile mücadele konusunda farkındalık yaratmak için imza toplandı. Standa erkekler kadar kadınların da ilgi göstermesi dikkati çekti. Standa gelen kadınlar bir taraftan meme kanseri konusunda, bir taraftan da prostat kanseri konusunda bilgi aldı. Standa gelen kadınlar ayrıca prostat kanseri ile mücadele konusunda farkındalık yaratmak amacıyla imza kampanyasına destek verdi.

Türkiye'de prostat kanserinin ikinci sırada görülen bir kanser çeşidi olduğunu belirten Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ümit Atman, özellikle 40 yaşından sonra kanserin görülme riskinin daha yüksek olduğunu dile getirdi. Erkeklerin en büyük korkusunun prostat kanseri olduğunu dile getiren Atman, "Belirtileri, sıkça idrara çıkma, gece idrara çıkma, zor, kanlı idrar yapma ve kanlı menidir. Eğer bu yakınmalardan birisi varsa en kısa zamanda bir üroloji doktoruna görünmesi gerekir. Prostat kanseri erken tanı konulabilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır.Yüksek riskli hastalarda erken tedavi hayat kurtarıcıdır" diye konuştu.

Prostat kanseri riskinin azaltılması hakkında bilgiler veren Atman, riski azaltılmasındaki en önemli etkenin sağlıklı beslenme ve spor yapma olduğunu ifade etti. Atman son olarak, her 40 yaş üzeri erkeğin mutlaka yılda birkaç defa üroloji doktoruna giderek, prostat kanseri testi yaptırması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr