Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarında alınan sonuç ve orta öğretim başarı puanının eklenmesiyle ortaya çıkacak Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) sonuçları haziran ayı içinde açıklanacak. Uzmanlar, öğrencilerin alacakları puanı öğrenene kadar gitmek istedikleri okulları gezerek, kayıt sürecinde zaman kaybı veya kararsızlığın önüne geçilmesini öneriyor.

Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz’ın bu süreçte velilere önerileri şöyle:

* Okulun adı, hangi puanla öğrenci aldığı, eğitim kalitesi kadar öğrencilerine ne vereceği ve onların gelişimine nasıl katkılarda bulunacağı daha çok önem kazanıyor. Örneğin; yabancı dil öğretim düzeyi, üniversiteye giriş sınavlarına hazırlık amaçlı çalışmaları, yurtdışındaki üniversitelerle yaptığı işbirliği, sosyal sorumluluk projelerinin yönetimi, akademik ve sosyal içerikli geziler gibi öğrencinin gelişimine katkı sağlayacak programlar dikkat çekiyor. Bunları incelemekte fayda var.

* Velilerin öncelikle öğrencilerini gönderecek okuldan neler beklediklerini belirlemeleri gerekiyor. Daha sonra, görüştükleri okulların beklentilerine ne ölçüde cevap verebildiğini değerlendirmeleri ve okulun cevap veremediği alanlardaki beklentilerine nasıl çözüm üretebileceklerini belirlemeleri gerekiyor.

* Seçebilecekleri okullarla ilgili bu araştırmaları yapan ve haziran sonunda yapacakları tercihleri bu araştırmaların ışığı altında yapan veli ve öğrenciler için yerleştikleri okul sürpriz olmayacaktır.

Kılavuzu dikkatli okuyun

Yılmaz, öğrencilere de şu önerilerde bulundu;

- Çeşitli internet sitelerini inceleyerek, TEOG ve özel okullara kabul puanlarınızı yaklaşık da olsa hesaplayın.

- Ulaştığınız yaklaşık puanlarla girebileceğiniz okulların listesini çıkarın.

- Bu haftadan itibaren girebilme ihtimalinizin olduğu okullara giderek bilgi alın.

- Haziran ayının ilk haftasında ortak puanlarınız ilan edilecek, aynı hafta içinde puanınızla ilgili itirazlarınızı yapabilirsiniz.

- Tercih ve yerleştirme sistemi ile ilgili detaylı bilgi haziran ayı içine yayımlanacak e-tercih ve yerleştirme kılavuzunda açıklanacaktır. Bu kılavuzu tüm ayrıntılarına dikkat ederek inceleyip gerekli notları alın.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr