Üsküdar sahilinde yer alan, Mimar Sinan’ın son eserlerinden biri olan Şemsi Ahmet Paşa Camisi’nin (Kuşkonmaz) bahçe duvarında oluşan çatlaklara ilişkin tartışmalar alevlendi. Projenin sadece Kuşkonmaz Camisi önündeki bölümünün iptal edildiğini açıklamakla yetinen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın camideki çatlakların kazık çakma çalışmaları nedeniyle oluşmadığını savunurken “Sökme işlemi esnasında sıkıntı oluşabilir” demesi dikkat çekti.

Derhal durdurulmalı

Üsküdar sahilindeki dolgu çalışmaları nedeniyle tarihi eserlerin zarar görebileceği yönünde 6 ay önce uyarıda bulunan Mimarlar Odası’nın Genel Başkanı Eyüp Muhcu ise anıtsal bir tarihi esere karşı açık bir suç işlendiğini belirterek denize kazık çakma işinin bütün Üsküdar sahili ve tüm İstanbul’da derhal durdurulması gerektiğini vurguladı.

25 metrelik daralma

İstanbul Boğazı’ndaki dolgu işlemleri tüm hızıyla sürüyor. Uzmanlar bugüne kadar yapılan dolgu çalışmaları nedeniyle Boğaz’ın 4 ile 25 metre arasında daraldığını söylüyor. Üsküdar Meydan Projesi kapsamında devam eden çalışmalar kapsamında denizden toplam 13 bin metrekare alınacak. Kazıklama sistemiyle üç yerden doldurulacak denize 6 seyir terası bir de iskele yapılacak. Üsküdar’daki dolgu sırasında 1580 yılında yapılan Kuşkonmaz Camisi’nin avlu duvarının zarar gördüğü iddiası ise büyük tartışma yarattı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr