AB Sivil Düşün Programı kapsamında, çadırda yaşayan tarım işçileriyle ilgili araştırma yapan ekip, Çukurova yöresinde 23 merkezde 4 bin ailenin çadırlarda yaşadığını, bunlardan 2 bin 505 ailenin Suriyeli sığınmacılar olduğunu tespit etti. Araştırma ekibinin koordinatörü Selahattin Güvenç, Çukurova yöresinde 100 bin insanın çadırlarda yaşadığı belirtti. Güvenç, çadırlarda yaşayan tarım işçilerinin büyük kısmının sağlık hizmeti, temiz su, hijyenik tuvalet olanağına sahip olmadığına da dikkat çekti ve “Kadınlarla çocuklar hastalıktan kırılıyor” dedi.

Zorunlu göç üzerine çalışmaları bulunan aktivist Selahattin Güvenç ve 4 kişilik bir araştırma ekibi, AB Sivil Düşün Programı’nca desteklenen proje kapsamında, 1990’lı yıllarda Kürt illerinden zorla göç ettirilen ve Adana yöresindeki tarım alanlarında çadırlar kurarak yaşamaya çalışan ailelerle ilgili araştırma çalışması başlattı. Ekip, bu ailelerle görüşmek için Adana ve Mersin’de belirlenen 23 merkeze gittiğinde, sadece zorla göç ettirilenlerin değil, ekonomik nedenlerle göç edenlerle Suriyeli sığınmacıların da çadırlarda yaşam savaşı verdiğine tanık oldu ve araştırmaya bu grupları da ekledi.

Proje koordinatörü Selahattin Güvenç, 1990’larda zorla göç ettirilen 480 ailenin, ekonomik nedenlerle göç eden ve 10 yıldan fazla süredir yörede bulunan 412 ailenin, yılın 10 ayında yörede çalışan 660 ailenin ve Suriye’den kaçan 2505 ailenin çadırlarda yaşadığını, çadır alanlarının her geçen gün büyüdüğünü belirtti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr