AnkaraBarosu'na kayıtlı avukat Sedat Vural,Çankaya'daki "Abdulah CevdetCaddesi"ne, Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar'ın isminin verilmesine ilişkin Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için İdare Mahkemesinde dava açtı.

Vural, dava dilekçesinde,Abdulah CevdetCaddesi'nin isminin, AnkaraBüyükşehir Belediye Meclisi kararıyla 2005'te "Yusuf Halaçoğlu" olarak değiştirildiğini belirtti. Bu karara karşı iptal davası açtığını, Belediye Meclisi kararının iptal edildiğini, Büyükşehir Belediyesinin temyiz ve karar düzeltme taleplerinin de reddedildiğini kaydeden Vural, mahkemenin, Abdullah Cevdet" adının değiştirilmesini hukuka uygun bulmadığını ifade etti.

Mahkemenin kararında, "Cumhuriyetin ilk yıllarında,Ankara'nın gelişmesi·ne paralel oluşan dokuya uygun olarak konulanAbdullah CevdetCaddesi'nin adının değiştirilmesine sebep olabilecek hukuken geçerli ve kabul edilebilir bir neden ileri sürülmediğini" bildirdiğine işaret eden Vural, dilekçesinde şunları kaydetti:

"Anayasal hükümlere göre herkes mahkeme kararlarına uymak, tüm merci· ve makamlar bu kararları uygulamak ve değiştirmemekle yükümlüdür. Gerekçeleri· kesinleşmiş mahkeme kararı ile gerçekçi ve geçerli· bulunmayanAnkaraBüyükşehir Belediyesi'nin aynı gerekçelere dayalı meclis kararı, hukuk devletine aykırılığı yanında, görev suçunu da oluşturur."

Vural, dilekçesinde, bu gerekçelerle Abdullah CevdetCaddesi'nin isminin "Aziz Sancar" olarak değiştirilmesine ilişkinAnkaraBüyükşehir Belediye Meclisi kararının iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını istedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr