Alternatif Nobel Ödülü, dün Right Livelihood Vakfı İcra Kurulu Başkanı Ole von Uexkull ve Kurul Üyesi Marianne Andersson tarafından açıklandı. Bu yıl ödüle 50 ülkeden 125 kişi ve kurum aday gösterilmişti.

 

 

 

 

Ole von Uexkull yaptığı açıklamada “Ülkedeki insanlarının geçirdiği bu zor dönemde, büyük riskleri göze alan Cumhuriyet Gazetesi, Türkiye’de ifade özgürlüğünün bayrağını taşımaktadır. Right Livelihood Ödülü, Cumhuriyet’in Türkiye’de ve tüm dünyada basın özgürlüğüne sunduğu katkıyı alkışlarken, gazetenin araştırmacı gazeteciliğe verdiği önemin de altını çizmektedir” diyerek Cumhuriyet’i kutladı.

 

Right Livelihood Vakfı tarafından yapılan açıklamada da, "Türkiye’de ifade özgürlüğünün giderek tehlikeye girdiği bir zamanda Cumhuriyet çok önemli haberlerle ulusal ve uluslararası kamuoyunu etkilemektedir." denildi.

 

Cumhuriyet Vakfı Başkanı Orhan Erinç ödülle ilgili yaptığı açıklamada, “Daha iyi bir yaşam için çaba harcayanlara verilen 'Doğru Yaşam Ödülü'nün çok özel bir önemi var. Özverili okurlarımız olmasaydı bu ödülü alamazdık. Cumhuriyet insan haklarına, kadın haklarına, düşünce ve basın özgürlüğüne, laiklik İlkesine en fazla önem veren gazete olma özelliğini her zaman korudu. Çabalarımız nedeniyle yazarlarımız öldürüldü, hapislere atıldı,saldırılara uğradı, can güvenlikleri tehlikeye girdi. Darbeler, darbe girişimleri, sıkıyönetimler, olağanüstü haller yaşadık. Ama okurlarımızın 'bilgilenme hakkı'nın kısıtlanmasına hiçbir zaman izin vermedik” diye konuştu.

 

Alternatif Nobel Ödülü bu yıl dört kişi ve kuruma verildi. Cumhuriyet Gazetesi’nin yanısıra, ‘Suriye'deki sivilleri savaş felaketinden kurtarmak için gösterdikleri olağanüstü cesaretlerinden dolayı' Beyaz Kasklılar' örgütü; “şiddet, suiistimal ve ayrımcılık ortamında kadınların haklarını savunan' Nazra adlı dernek ve derneğin kurucusu Mozn Hassan ayrıca Rus insan hakları savunucusu Svetlana Gannuşkina da ödül aldılar. Gannuşkina, on yıllardır, kurduğu ‘Halk Yardımı' adlı örgütle göçmenlere, mültecilere ve etnik azınlıklara yardım ediyor.

 

“Alternatif Nobel Ödülü” 1980 yılından bu yana veriliyor. Ödül daha iyi bir yaşam için çaba harcayan, küresel sorunların köklerine inen, öngörülü, örnek olabilecek çözümler geliştiren kişi ve kurumlara veriliyor. Ödüle bugüne dek 68 ülkeden 166 kişi değer görüldü.

 

Cumhuriyet Gazetesi’nin ödülü almasıyla birlikte Alternatif Nobel Ödülü Birsel Lemke (2000) ve Hayrettin Karaca’nın (2012) ardından 3. kez Türkiye’ye verilmiş oldu.

 Cumhuriyet Vakfı Başkanı Orhan Erinç'in "Alternatif Nobel Ödülü" açıklaması

Alternatif Nobel nedir?

Alternatif Nobel'e 2014 yılında Edward Snowden'in layık görülmesi de bütün dünyaya verilmiş bir sinyaldi. Right Livelihood Award dünyanın en saygın insan hakları ödüllerinden olup 1980 yılından beri insan hakları, fakirlikle mücadele ve çevre sağlığı için örnek çalışmaları olanlara veriliyor.

Right Livelihood Award vakfının kurucusu Jacob von Uexkull Nobel Komitesi'ne insan hakları ve çevre ödüllerine para katkısında bulunmayı önermiş, önerisi ret edilince de ödülü Alternatif Nobel olarak ta adlandırılan kendi vakfını kurmuştu. Resmi Nobel ödülleri neredeyse sadece beyaz Anglosaksonlara verilirken Alternatif Nobel ile uluslararası alanda tanınmamış ve elit zümreden olmayan, ancak küresel gelecek üzerinde olumlu etki yaratabilen şahsiyetler ödüllendiriliyor.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr