Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bazı HDP milletvekillerine dönük TBMM’ye “dokunulmazlıkları kaldırın” baskısı, Başbakan Davutoğlu’nun, muhalefete yönelik sürpriz, “506 dokunulmazlık fezlekesininin tümünü kaldırmak için geçici anayasa değişikliği” önerisiyle karşılık buldu. Davutoğlu, “Hodri meydan diyorum. AK Parti’nin çekinecek dosyası yoktur. Hiçbir parti ayrımı gözetmeden Meclis’te dosya olarak bekleyen 506 dokunulmazlık fezlekesinin hepsini birden devreye sokalım” dedi.

Davutoğlu: Kılıçdaroğlu ucuz kahramanlık yapıyor

506 dokunulmazlık fezlekesinin tek tek ele alınması durumunda Meclis’in 4-5 ay kilitleneceğine söyleyen Davutoğlu, “Anayasaya bir geçici madde ekleyerek Meclis’e intikal eden bütün fezlekelerle alakalı dokunulmazlıkları tek hamlede kaldıralım. Bu çağrıma cevap bekliyorum, kaçamazlar. ‘Şu tarihe kadar olan bütün dokunulmazlık dosyaları kaldırılmıştır’, diyeceğiz. 506 dosyayı bir celsede yargıya ihtikal ettireceğiz” dedi. Davutoğlu, 1 Mayıs’a kadar vize muafiyeti yasalarının Meclisten geçirilmesi gerektiğini dile getirirken, “Oyalamaları, ayak oyunlarını bir kenara koyalım. Onlar ne cevap verirse versin biz Meclis’e götüreceğiz ve onların nasıl bir tutum takınacağını göreceğiz. Herkes de kimin ne oy kullandığını görür. Kimin korktuğunu, kimin korkmadığını görür” diye konuştu.

Yanıtları beğenmedi

Brüksel’e giderken soruları yanıtlayan Davutoğlu, CHP ve HDP’den gelen yanıtlar için “Hepsi birbiriyle çelişen açıklamalar. Açıklamaların bazıları daha net, bazılar daha flu. Kimse açık şekilde hayır diyemiyor, diyemez” dedi. Davutoğlu, “net cümleler kurulmasını istediğini” belirtti. Grup başkanvekillerine muhataplarıyla görüşme talimatı verdiğini söyleyen Davutoğlu “Anayasa Komisyonu Başkanımıza Brüksel dönüşüne kadar çalışmalarını söyledim. Önümüzdeki hafta içinde tablo daha netleşir” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr