Arıcılık sektörünün yaygınlaşmaya başladığı Orhangazi'de yaşanan ciddi arı ölümleri endişeye neden oluyor. Orhangazi'ye bağlı Fındıklı Mahallesi'nde yaklaşık 5 yıldır arıcılık yapan Murat Özen, her yıl arı ölümleri olduğunu ancak bu yıl aşırı şekilde devam ettiğini söyledi.

Özen, arı ölümlerinin sadece Fındıklı'da değil Orhangazi'nin diğer bölgelerinde de yaşandığına dikkat çekerek, 'Yalnız bende olsaydı sebebi ben olabilirdim. Çeltikçi'de Yahya Kayır'ın 90 kolonilik arılığında 33 zararı var. Üreğil'de Necati ağabeyimizin yaklaşık 20 kovan zayiatı var. Nadır bölgesinde Hikmet Şen'in zayiatları var. Orhangazi'nin üst kısmında Feridun Yiğit'in arılığı var, yaklaşık 60-70 kovanlık zayiatı var.' dedi.

Arılar kışı çıkartamadı

Arı ölümlerinin yağışların az olması nedeniyle yaşandığına dikkat çeken Özen, 'Yağış az olduğu için arı polen bulamadı. Ayrıca tarım alanlarının gündüz ilaçlanması da arıları kırdı. Böyle olunca arılar kışa zayıf girdi, kışı çıkartmadı Yeterli polen olmadığı için arı yavruya da yatamadı.' diye konuştu.

Tarım alanlarının ilaçlandığı dönemlerde arıların kovanlara sokulmasının istendiğini aktaran Özen, 'Bir insanı bir odaya mahkum edemezsiniz, arıyı da bir akşam dahi kovanın içine mahkum edemezsiniz. İlaçlamalar gece olursa Orhangazi'de yetişen ürünlerin döllemesini arı yapıyor. bu şekilde bize faydası olan canlıya karşı çiftçilerin daha duyarlı olması gerekiyor' dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr