Bursa'nın Orhaneli ilçesi sınırları içinde bulunan 500 haneli ve bin 500 nüfuslu Gümüşpınar Mahallesi sakinleri, her gün korkuyla yatıp kalkıyor. Bir kısmının fay hattı üzerinde bulunduğu köyün yanı başında linyit ocakları bulunuyor. Eskiden Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, şimdiyse özel bir şirkete ait linyit kömürü havzasında patlatılan dinamitler, köyün her geçen gün kaymasına sebep oluyor. Hem fay hattı, hem yer altı suları, hem de 100 metre aşağıda yürütülen maden faaliyetlerinden dolayı köyde bulunan binaların neredeyse yarısı zarar gördü.

"BUNA BİR ÇARE BULUNMASINI İSTİYORUZ"

Bazı evlerin duvarlarının birbirinden ayrıldığı görülürken, köylüler korku içinde yaşadıklarını söyledi.

Duvarlardaki yarıklardan yılan, kedi, fare gibi hayvanların evlerin içine girdiğine dikkat çeken köylüler, "Evlerimizi her gün onarıyor, yarıkları sıva ile kapatıyoruz, fakat 2 gün sonra yine evlerimiz harap oluyor, yarılıyor. Buna bir çare bulunmasını bekliyoruz" dedi.



"EVİMİZ HER GEÇEN GÜN KAYIYOR, ÇÖKECEK DİYE KORKUYORUZ"

Evin temelinin kaydığına dikkati çeken Ayşe Özdoğu, "Evimiz her geçen gün daha da kötü hal alıyor.

Her gün tamir ediyoruz. Duvarların çatlamasını geçtik, evin temeli yarılıyor, kayıyor. Bir gün çökecek diye korkuyoruz. Artık yabani hayvanlar yarıklardan evimize giriyor. Yemek yerken bir bakıyoruz yanımızda fare, kedi var" şeklinde konuştu.

Gümüşpınar Muhtarı Halil Gürbüz, köyün devamlı sarsıldığını dile getirerek, "Köyün ortasından fay hattı geçiyor. 100 metre derinde yürütülen kömür madenindeki faaliyetler de buna eklenince, köyde her gün sarsıntı oluyor. 500 haneli köyümüzdeki çoğu ev hasarlı. Evlerin temelleri bile kayıyor. Çökme tehlikesi altındayız. Evlerde kolumuzun rahatlıkla girebileceği yarıklar oluşuyor. Resmi yerlere başvurduk, ama bir netice alamadık. Böyle giderse köyümüz yerle bir olacak" dedi.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr