Bir AB üyesi daha Türkiye ile krizin gölgesinde seçime gitti. Bulgaristan’da dünkü genel seçimde sandık çıkış anketlerine göre iki dönemdir başbakan Boyko Borisov’un liderliğindeki merkez sağ parti Avrupalı Gelişimi için Vatandaşlar (GERB) yüzde 32 oyla birinci geldi. Eski Komünist Parti’nin uzantısı olan anamuhalefetteki Sosyalist Parti (BSP) ise yüzde 28 oyla ikinci kaldı. Seçime giderken anketler iki parti arasında yüzde 30’ar oyla başa baş yarış öngördüğünden bu sonuç BSP için yenilgi oldu.

Batı-Rusya çekişmesi

AB’nin en yoksul üyesinde aylık maaş ortalaması 500 Avro’yu geçmezken anketlerin halkın kendisinden bıktığını göstermesine karşın Borisov 3. kez başbakanlığı garantiledi. Batı yanlısı konsensus korunsa da istikrararlı bir hükümet kurulup kurulamayacağı meçhul. Geçmişte Bulgaristan’ın son komünist liderinin eski koruması, itfaiyeci, karateci ve Sofya Belediye Başkanı da olan Borisov, “halkın isteklerine ve uluslararası krizlere yanıt veren bir hükümet kuracaklarını” söylerken “Ulusun birlik halinde kalmasını sağlamalıyız” dedi. BSP ise lideri Kornelia Ninova’yı ilk kadın başbakan seçtirme çabası ve NATO üyesi Bulgaristan’ı Rusya’ya daha yakınlaştırma vaadiyle oylarını neredeyse ikiya katladı, ama seçimi kazanamadı.

HÖH oy kaybetti

Seçimle ilgili hemen 79 hile soruşturması açıldı. Bir TV kanalı, 15 Avro’ya oyunu satanları görüntüledi. Bu, son 4 yılda düzenlenen 3. seçim. Yüzde 4 barajını kaç parti ya da ittifakın geçeceği önemli. Türklerin Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) yaklaşık yüzde 8 oy aldı. HÖH’le koalisyon istemeyen Borisov’un olası partnerleri, yaklaşık yüzde 8 oy alan Birleşik Vatanseverler ittifakı ve kendisini “Bulgar Trump” diye niteleyen Veselin Mareşki’nin yüzde 5 oy alan partisi olabilir.

Ankara ile DOST krizi

HÖH lideri Mustafa Karadayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “Atatürk ilkelerini terk etmekle” suçlarken, HÖH liderliğini bırakan Lütvi Mestan’ın kurduğu DOST partisi Erdoğan’a yakın çizgi tutturdu. Türkiye’nin diplomatik temsilcilikleri, DOST’u açıkça destekledi. Seçim öncesi Cumhurbaşkanı Ruman Radev, Türk hükümetini seçime müdahaleyle suçladı. Borisov hükümeti, Türkiye’nin Büyükelçisi’ni uyardı ve Ankara Büyükelçisini istişare için geri çağırdı. Bulgar milliyetçileri sınırı kapatıp Türkiye’den seçmenlerin gelip oy kullanmasını engellemeye çalıştı. Dün sandık çıkış anketlerinde ilk kez seçime katılan DOST 2.8’lik oyla yüzde 4 barajını geçememiş gözüktü.

Bulgaristan'ın Kiril ısrarı seçmeni yordu

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr