Bulgaristan'da pazar günü yapılacak genel seçimler öncesinde bazı siyasi partilerin, Türkiye'de yaşayan çifte vatandaşların Bulgaristan'a gelip oy kullanmalarını istemediklerini açıklamasının ardından, Kapıkule Sınır Kapısı'nın karşısındaki Kapitan Andreevo Sınır Kapısı yakınlarındaki protesto gösterileri sürüyor. Bu gün de çağrılar üzerine toplanan protestocular, Türkiye'de yaşayan çifte vatandaşların Bulgaristan'a geçişlerini engellemek için yolu trafiği kapattı. Bulgar yetkililer ise Türk gazetecilerin ülkeye girişine, 'güvenlik' gerekçesiyle izin vermedi.

Bulgaristan'da pazar günü yapılacak genel seçimlere Türkler'in kurduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) ile Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar Partisi de (DOST) katılacak.

Seçimler öncesi bazı Bulgar partiler, Türkiye'de yaşayan çifte vatandaşların ülkelerine gelip oy kullanmalarını istemediklerini açıkladı, geçen salı günü Kapıkule Sınır Kapısı'nın karşısında bulunan Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nda biraraya gelen çeşitli gruplar eylem yaptı. Ellerinde Bulgar bayrakları taşıyan gruplar yola zincir çekip, araç lastikleriyle yolu da geçişe kapattı.

Aynı bölgede bugün daha büyük bir protesto eylemi yapılacak olması nedeniyle, bölgede Bulgar polisi tarafından sıkı güvenlik önlemleri alındı.

Sabah erken saatlerde Bulgaristan'a oy kullanmak için otobüslerle gelen çifte vatandaşlar Kapıkule Sınır Kapısı'ndan sorun yaşamadan karşı tarafa geçiş yaptı.



GAZETECİLERİN GEÇİŞİNE DE İZİN YOK

Saat 11.00 sıralarından itibaren ise Bulgar protestocular Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nda biraraya gelmeye başladı. Ellerinde Bulgar bayrakları bulunan protestocular, yolu geçişe kapattı.

Bulgarların protestosunu takip etmek için bu ülkeye gitmek üzere Kapıkule Gümrük Kapısı'ndan çıkış yapan Türk gazetecilere ise Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nda ülkeye girişlerine izin verilmedi. Bulgar yetkililer, eylem yapılacağını belirterek, gazetecilerin girişlerine 'güvenlik' gerekçesiyle izin verilmediğini belirtti. Kapıkule Sınır Kapısı'ndan çıkış yapan gazeteciler, izin verilmemesi üzerine iki ülke arasındaki tampon bölgede bekleyişlerini sürdürüyor.

OY KULLANMAK İÇİN SINIRI YAYA GEÇTİLER

Bulgaristan'a pazar günü yapılacak erken genel seçimler için çifte vatandaşların Edirne'deki Kapıkule Sınır Kapısı'ndan geçişleri sürüyor. Sabah erken saatlerde birçok otobüs sorunsuz Bulgaristan'a geçerken, bazı şirketlerin otobüsleri 'güvenlik' endişesiyle sınıra kadar geldikten sonra geçiş yapmak istemedi. Bunun üzerine sınırda bekleyen çifte vatandaşlardan bazıları Bulgaristan'a yaya olarak geçti. Ellerinde çantalarla Bulgar sınırına yürüyenlerden Nesrin Temizkan, oy kullanmak için İzmir'den yola çıktığını belirterek, "Bulgaristan'a oy kullanmak için otobüsle geldik. Otobüsler Kapıkule'de kaldı, geçirmiyorlar. Ben de çantalarımı aldım yürüyerek karşıya geçeceğim. Oradan beni akrabalar alacaklar. Oy kullanmaktan vazgeçmeyeceğim" dedi.

Sınırı yaya olarak geçenlerden Ayşe Gülmezoğlu da sabah saatlerinden bu yana otobüste beklediğini ifade ederek, "Kapıkule'de sınırda bekledik ama geçemeyince bizde yaya olarak geçmeye karar verdik. Şimdi çantalarımızı aldık, karşı tarafa yürüyerek geçip pazar günü de oy kullanmak istiyoruz" diye konuştu.



"EN DOĞAL HAKKIMIZ OY KULLANMAK"

Kapıkule Sınır Kapısı'nda otobüslerde geçmeyi bekleyen Hatice Öztürk ise "Sabahtan bu yana bekliyoruz. Gerekirse sabaha kadar bekleyeceğiz ya da yaya olarak geçeceğiz. Ama biz sözümüzü verdik oyumuzu kullanacağız. Yaşadığımız rezillik, Bulgar tarafından da bize karşı eylem yapıyorlar. Onları da anlamıyoruz. Çünkü bizim çifte vatandaş olduğumuz için en doğal hakkımız oy kullanmak" dedi.

Çifte vatandaşların Bulgaristan'a girmelerini istemeyen aşırı milliyetçiler Kapıkule Sınır Kapısı karşısındaki Kapitan Andreevo gümrük yolunu kapattı. Yaklaşık 100 kişilik kalabalık ellerinde bayraklarla araçların Bulgaristan'a girişlerini engelledi. Bulgar polisi de gümrük ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr