Hükümet, kamu görevlilerinin 26 Mart’ta yapılacak Bulgaristan seçimlerinde görev alması için 11 günlük izin verdi. Bulgaristan vatandaşlığına sahip kişilerin oy kullanması için 20- 31 Mart tarihleri arasında idari izinli sayılmalarını isteyen Başbakanlık, bu kamu görevlilerinin “çalışmalara da katılabileceğini” talimatını “gizli” ibareli bir yazı ile iletti. Başbakanlık daha önce de Bulgaristan seçimlerine oy kullanmak üzere gidecek kamu görevlilerini idari izinli kabul etmiş, ancak çalışmalara katılma talimatını vermemişti.

Çalışma ifadesinin sınır kapılarında Bulgarların protesto ettiği “seçmen otobüslerini”, “seyahat organizasyonunu” kapsadığı bilgisi verildi. Türkiye’nin Bulgaristan iç politikasına müdahalesi nedeniyle iki ülke arasında bir süredir yaşanan gerilim, kurulan sandık sayılarına yansıdı. Sofya, Türkiye’de Bulgar kökenli vatandaşlar için geçen yıllarda 136 olan seçim sandığını son iki yılda 35’e indirdi. Ankara da 26 Mart’ta yapılacak seçimlerde Türkiye’deki 50 bini aşkın Bulgar seçmen için bu sayının yeterli olmayacağı iddiasıyla gayri resmi olarak Bulgar vatandaşlarını oy kullanabilmeleri için sınır kapılarına götürme hazırlıklarına başladı. Bu hazırlıklar sırasında verilen “Gizli” damgalı bir talimata Cumhuriyet ulaştı. Buna göre; Başbakanlık, Bulgaristan seçimlerinde oy kullanacak kamu görevlilerinin idari izinli sayılmasını istedi. Başbakanlığa bağlı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın 22 Şubat tarihli yazısında Türkiye’de Bulgaristan vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı illerde “sadece 35 sandık” kurulacağı ifade edildi. Başbakanlık yazısında, sandık kısıtlaması nedeniyle, “oy kullanabilecek durumda olan Bulgaristan vatandaşlığına sahip kimselerin oy kullanmak üzere Bulgaristan’a gidecekleri düşünülmektedir” denildi.

11 gün idari izin

Yazıda, “Oy kullanmak üzere Bulgaristan’a gidecek olan kamu görevlilerinin 20-31 Mart tarihleri arasında idari izinli sayılmaları hususlarında gereken kolaylığın sağlanması” istendi. Daha önce Başbakanlık talimatlarında bu sürenin seçimden 3 gün öncesi ve 3 gün sonrasını kapsamasına ve “üç iş gününü geçmeyecek şekilde” kullanılmasının istenmesine karşın, bu seçimlerde, 5 gün önce 5 gün sonra ve sınırsız idari izin talimatı verildi. 11 günlük sınırsız devlet iznine, oy kullanmasının yanısıra “çalışmalara katılmak” amacının da eklenmesi dikkat çekti. Başbakanlık kaynakları söz konusu “çalışmalar” ifadesinin Bulgar sivil toplum kuruluşlarının oy kullanmak için düzenlediği seyahatlerin “organizasyon çalışmaları” ile ilgili olduğu bilgisini verdi.

Sınır kapısında protesto

Ankara’nın Bulgar seçimleri için yaptığı bu hazırlıklara Bulgaristan’dan da yanıt gecikmedi. Bulgaristan, Türkiye Büyükelçisini Sofya’ya seçimlerle ilgili çağırmasının ardından; Bulgarlar, sınır kapılarında, pazar günü düzenlenecek seçimlerde oy kullanmaya gelen otobüsleri engellemek için eylem yaptı.

Haberimiz yok ama tuhaf

Bulgar bir diplomat ise böyle bir bildirimden haberlerinin olmadığını, “garip, tuhaf geldiğini” söyledi ve “enteresan bir karar” olarak yorumladı. Diplomat, Türkiye’nin atacağı böyle bir adımın seçim sonuçlarını değiştirmeyeceğini sözlerine ekledi.

Türkçe klibe yasak geldi

Bulgaristan Merkez Seçim Komisyonu, çoğunluğunu Türk azınlığın oluşturduğu iki partinin seçim ittifakı olan DOST Birliği’nin, 26 Mart’ta yapılacak erken parlamento seçimleri için hazırladığı Türkçe klibi yasakladı. Aşırı milliyetçi Birleşik Vatanseverler Koalisyonu’nun suç duyurusu üzerine harekete geçen komisyon, yasak kararını “seçimlerde sadece Bulgarca dilinin kullanılmasını öngören yasanın ve iyi ahlak kurallarının ihlal edildiği” gerekçesine dayandırdı. Komisyon, klibin kaldırılmasının yanı sıra DOST Birliği’ne para cezasının da uygulanacağını bildirdi. Komisyon, daha önce DOST Birliği’nin hazırladığı, Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe’nin de göründüğü başka bir klibi de yasaklamıştı

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr