Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı dün akşam saatlerinde gözaltına alındı. Kışanak ve Anlı, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde tutulurken Cumhuriyet Savcısı iki isim için 5 gün süreyle avukatları ile görüşememe kararı aldı. Kışanak ve Anlı'nın gözaltına alınmaları, Diyarbakır başta olmak üzere İstanbul, İzmir, Bursa ve Gaziantep'te protesto edildi.

Gözaltındaki Gültan Kışanak ve Fırat Anlı için yeni karar

AKP'nin kurucularından Bülent Arınç, başbakan yardımcısı olduğu 2012 yılında isim vermeden Kışanak hakkında konuşmuş, söylediği sözler büyük ses getirmişti. O dönem BDP'den milletvekili olan Kışanak için, "Ben bir BDP'li kadın milletvekiline çok kızıyordum, çok beddua ediyordum" diyen Arınç, Kışanak hakkında bir hatırayı dinlediğini ve bu hatırayı dinledikten sonra kendisine kızmadığını anlatmıştı.

Arınç 16 Aralık 2012 günü TOBB tarafından düzenlenen bir konferansta Kışanak için şu sözleri söylemişti:

"Ben bir BDP'li kadın milletvekiline çok kızıyordum, çok beddua ediyordum. Halen milletvekili bu insan ama onunla ilgili bir hatırayı dinledim, şimdi artık kızmıyorum. Çünkü 17 yaşındaki bir genç kızken Diyarbakır Cezaevi'nde o kadar ahlaksızca işkenceye maruz kalmış ki o kadar kendisini zorlamışlar ki ben de aklıma gelse dağa çıkardım. Çünkü Diyarbakır'dan cezaevinden çıkanların yarısından fazlası dağa gitti, yarısından fazlası da dağdakilere övgüler düzüyor. İnsanlara zulmederseniz, haksızlık, fena muamele yaparsanız bunun karşılığı sabır gösterenler de reddedenler de bunun hesabını sormaya kalkanlar da olabilir.

Biz Türkiye'de, 'Ben Kürdüm' diyen insanın rahatlıkla bunu söyleyebileceğini çünkü bu ülkede bin yıldır Kürtlerin var olduğunu, onlarla müşterek bir tarihimiz ve kaderimiz olduğunu, Cumhuriyeti birlikte kurduğumuzu söylüyoruz. Bu AK Parti'nin başarısıdır."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr