Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Fırat Kalkanı operasyonunun 13'üncü gününe ilişkin yaptığı açıklamada, Cerablus ve Çobanbey üzerinden Suriye'ye giren TSK güçleri ve ÖSO militanlarının bölgeyi hemen hemen tümüyle IŞİD'den arındırarak örgüt için kilit öneme sahip El Bab yönünde ilerlemeye hazırlandığını ifade etmiş, bu durum TSK ve ÖSO militanlarının Suriye'nin güneyine doğru ilerleyişini sürdürmeye hazırlandığı şeklinde yorumlanmıştı.

TSK tarafından bugün yapılan açıklamada Suriye'nin güneyindeki 6 köyün daha ele geçirildiğinin bildirilmesi, güneye doğru ilerleyişin devam ettiği yönündeki değerlendirmeleri doğrular nitelikte.

Suriye'nin güneyine doğru ilerleyiş devam ediyor

TSK tarafından askeri harekata ilişkin bugün yapılan açıklamada, "Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından gerçekleştirilen operasyonlar sonucunda 4 köye (Vukuf, Sadvi, El Eyyubiyah ve Şandi) ilave olarak Sinekli ve Abubiyat köyleri ele geçirildi. 6 Eylül'de ele geçirilen köy sayısı 6'ya ulaştı" denildi.



Harekâtta 4 asker şehit oldu

IŞİD'in elinden alınan 6 köy, TSK ve ÖSO militanlarının operasyonlarını Suriye'nin güneyine doğru genişletmeye başladığını gösteriyor. Fakat, Fırat Kalkanı operasyonu devam ederken Türkiye, IŞİD saldırılarıyla da karşı karşıya kalıyor. Suriye'nin Vukuf bölgesinde IŞİD'lilerin 2 tanka yönelik roketli saldırısında 3 asker şehit oldu, 5 asker yaralandı. Böylece, harekatın başlamasından itibaren şehit olan asker sayısı 4'e yükseldi.

Türkiye'den Suriye'de uçuşa yasak bölge teklifi

Çin'de düzenlenen G20 zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de güvenli bir bölge oluşturulmasına yönelik taleplerini bir kez daha dile getirerek "Tüm liderlere Suriye’de bir güvenli bölge oluşturulmasını, 95 km uzunluğunda 40 km güneyden kuzeye bir bölge oluşturmak üzere burada mülteci sorununu çözebiliriz diye ısrarla söyledik" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca görüşmeler sırasında ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e uçuşa yasak bölge konusunu teklif ettiğini söyledi.

"Obama, Rakka'da beraber bir şeyler yapmak istiyor"

"Türk askerinin Rakka'ya doğru gitmesi söz konusu mu?" sorusuna da yanıt veren Erdoğan, "Bu, ABD ile görüştüğümüz konulardan biri. Neler yapılabileceği, görüşmeler neticesinde netleşecek. Orası ABD’nin tutumuna bağlı. Ancak, biz artık bölgede var olduğumuzu göstermek durumundayız" ifadelerini kullandı.

Bu durum da TSK ve Türkiye destekli ÖSO militanlarının Suriye'nin güneyindeki Rakka'ya doğru ilerleyişini sürdürebileceği şeklinde yorumlandı. Erdoğan ayrıca "Obama, özellikle Rakka konusunda beraber bir şeyler yapmak istiyor. Bizim açımızdan bir sıkıntı olmayacağını belirttik. 'Askerlerimiz bir araya gelsinler, görüşsünler, ne gerekiyorsa bu yapılır' dedik' ifadelerini kullandı. 

Bu sırada, ABD'nin IŞİD ile mücadele için Türkiye'ye gönderdiği yüksek harekat kabiliyetli roket sitemleri, Suriye'deki hedeflerin vurulması için namlularını Suriye tarafına çevirdi.

IŞİD, Türkiye'yi tehdit etti: İstanbul'u fethedeceğiz

IŞİD'in yeni yayınlanmaya başlayan yayın organı Rumiyah'ta Türkiye ve İstanbul'a yönelik tehditlerini tekrarladı. Örgüt, Türkçe, Rusça ve Fransızca başta olmak üzere çeşitli dillerde yayınlanan dergisinde, 'İstanbul'u fethedeceklerini' iddia etti.

IŞİD'in daha önce Türkiye'de gerçekleştirdiği 14 saldırıda, 262 kişi yaşamını yitirmiş, bin 256 kişi ise yaralanmıştı. En son 20 Ağustos'ta Gaziantep'te düzenlenen bir düğünde gerçekleştirilen canlı bomba saldırısında 56 kişi yaşamını yitirmiş, 90'ı aşkın kişi yaralanmıştı.

Cerablus'a sivil geçişler başladı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Cerablus’ta IŞİD’e yönelik düzenlediği Fırat Kalkanı Harekatı’nın 15’inci gününde Cerablus’a sivil geçişler bugün resmen başlıyor. Suriye’deki iç karışıklıktan ve terör örgütlerinden dolayı ülkelerini terk ederek Türkiye’ye sığınan, yaklaşık 5 yıldır doğup büyüdüğü topraklardan uzak kalan Cerabluslular, Karkamış Gümrük Kapısı’ndan geçmek için bekletiliyor.

Karkamış Gümrük Kapısı’nda bekletilen Suriyeli vatandaşlar kimlik tespitleri yapıldıktan sonra ülkelerine gönderilecek. Terör örgütü IŞİD'den arınan Cerablus’a harekatın 15’inci gününde 200’ün üzerinde Suriyelinin geçiş yapması bekleniyor. Bazı Suriyeli kadınların ise kucaklarında bebekleriyle ülkelerine dönmek için Karkamış’ta beklediği görüldü.

PYD'den Türkiye'ye duvar çıkışı... 'İşgal' tepkisi

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr