Yıllık primi 500 lira olan sigorta, yatarak ve ayakta tedavilerde SGK’nın ödemediği giderler ile hastanelerin fark ücretlerini karşılıyor. Fiyat cazip olunca kısa zamanda 140 bin kişi sigortalandı.

Hürriyet yazarı Noyan Doğan'ın köşesine taşıdığı habere göre; Yılda 500 liraya özel sağlık sigortası olur mu? Olur; hem de yatarak ve ayakta tedavi de içinde! Nasıl mı? Anlatayım. Ama önce bir durum tespiti yapayım ki, daha iyi anlaşılsın.

Kabul edelim, kamunun sunduğu sağlık hizmeti hiç de fena değil. Özellikle devlet hastanelerinden harcama yapmadan sağlık hizmeti alınabiliyor. Belki, yoğun oluyor, gün almakta zorlanılıyor, tedavi uzun sürüyor ama kamu hastaneleri hiçbir ücret almıyor. Vatandaş, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), anlaşmalı olduğu özel hastanelerden de -ki, üç-beş sağlık kurumunun dışında tüm özel hastaneler anlaşmalı - artık sağlık hizmetine kolay ulaşabiliyor. Ancak sorun şu ki, özelde, yoğun bakım dışında, tedavi olmak ücretsiz değil. SGK, belli bir miktar ödüyor, hastanene de vatandaştan yüzde 200’e kadar varan fark alıyor.

ÖZEL HASTANE FARKI

Daha açık, şöyle anlatayım. Aninden rahatsızlandınız, en yakındaki özel hastanenin aciline gittiniz. Yoğun bakıma aldılar ve acil müdahalede bulundular. İki gün de yoğun bakımda kaldınız. Buraya kadar sorun yok; SGK, yoğun bakımdaki tüm masraflarınızı ödüyor. Ancak tedaviniz bitmedi ve devamı için odaya çıktınız. Bundan sonrası artık paralı. Diyelim ki, tedaviniz bir hafta sürdü. Çıkarken, hastane önünüze bir fatura koyuyor. Fatura bedeli de 10 bin lira. SGK, bunun sadece 5 bin lirasını karşılıyor; hastane, kalan 5 bin lirayı haklı olarak sizden talep ediyor. Verdiğim örneği çeşitlendirebilirsiniz. Doktor muayenesinden tutun da küçük operasyonlara kadar özel hastanelerdeki tüm sağlık giderlerinde uygulama böyle. SGK, belli bir miktarı karşılıyor, üzerini ve hastanenin talep ettiği farkı siz cepten ödüyorsunuz.

NEDEN FİYATI UCUZ?

İşte, özel hastanelerdeki bu fark ücreti için kamu, sigorta şirketleri ve özel hastaneler anlaşarak, özel bir sağlık sigortası geliştirdi. Adı da, ‘tamamlayıcı sağlık sigortası’. Uygulama henüz yeni. Yeni olmasına rağmen son bir yıl içinde 145 bine yakın kişi tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırdı.
Peki, neleri kapsıyor ve diğer özel sağlık sigortalarından farkı ne? Sigorta; SGK ile anlaşmalı özel hastanelerin gerek yatarak gerekse ayakta tedavilerde talep edeceği her türlü fark ücretini kapsıyor. Hani, yoğun bakım sonrası bir hafta hastanede tedavi gördünüz, önünüze konan 10 bin liralık faturanın 5 binini SGK karşıladı, kalan 5 binini de siz cepten ödemek zorunda kaldınız ya; işte o 5 bin liralar için tamamlayıcı sağlık sigortası yapılıyor ve o parayı da sigorta şirketi ödüyor. Böylece özel hastaneden beş kuruş ödemeden çıkıyorsunuz. Aynı şekilde doktor muayene ücreti de dahil tüm sağlık harcamalarında; SGK’nın ödemediği giderler ve özel hastanenin talep ettiği farklar sigorta tarafından karşılanıyor. 

Diğer sağlık sigortaları ise SGK payıymış, fark ücretiymiş, sosyal güvenceniz varmış yokmuş; bunlara bakmadan, tüm özel hastanelerdeki tüm sağlık giderlerini kapsıyor. O yüzden de pahalı. En düşüğünün yıllık primi 3 bin liradan başlıyor. Tamamlayıcı sağlık sigortası ise sadece SGK’nın anlaşmalı olduğu özel sağlık kurumlarında geçiyor ve SGK’nın ödemediği ile hastanenin talep ettiği kısmı karşılıyor. O nedenle fiyatı ucuz; yıllık primi sadece 500 lira.

Yazının devamı için tıklayınız

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr