Başbakan Davutoğlu, Terörle Mücadele ve Rehabilitasyon Eylem Planı’nı Mardin Artuklu Üniversitesi’nde “Kardeşlik Buluşmaları” adlı konferansta açıkladı. Davutoğlu ilk hali 300 madde olan daha sonra sadeleştirilerek 100 maddeye indirilen planın 10 ana başlığını anlattı. Söz konusu yeni adımlar şöyle:

1. Millet odaklı devlet: Millet ile devlet arasındaki farklar kalkacak. Parçalayıcı ulusçu anlayış yerine millet odaklı devlet anlayışı yerleştirilecek. Şefkat ve kudret birleşecek.

2. Devlet otoritesi değil, kamu düzeni: 12 Eylül “devlet otoritesi” diyordu. Ben kamu düzeni diyorum. Birinin kurup, birinin dikte ettiği bir düzen değil, birlikte inşa ettiğimiz bir düzen. Eşit vatandaşlık ilkesi etrafında bir düzen. Halka şefkat, teröriste kudret gösteren bir devlet. 80’li, 90’lı yıllara geri dönülmesine izin vermeyiz. Ama, Stalinist mantıkla birilerinin halkı kendisine köle etmesine de izin vermeyiz.

3. HDP için tek yer Meclis: Başta anayasa olmak üzere kapsamlı bir reform süreci başlayacak. “Çay içeriz giderler” dediler. Yüzümdeki tebessümü yanlış anlamasınlar. Çukur kazacağınıza, anayasa komisyonu kurduk, gelin orada ne istiyorsanız söyleyin. Ne istiyorsanız Ankara’da konuşacak zemin var.

4. Sosyal seferberlik: Terörle mücadele sırasında çok ciddi sosyal yaralar oluştuğunu görüyoruz. Aile Sosyal Destek Programı’nı bölgeden başlatıyoruz. Her bir ailenin tüm ihtiyaçları karşılanacak. Göç eden her aileye düzenli yardım yapılacak. Öğrencilerimizin en iyi şartlarda eğitimini yaptıracağız. Okullarımızı yeniden imar edip hastaneleri tamir edeceğiz. Öğrencilere Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda ücretsiz barınma imkânı vereceğiz. Gençlik kaynaşma yılı ilan edip, gençlik kampları kuracağız.

5. Yangın yerinde gülistan: Yangın yerinde bir gülistan inşa edeceğiz. Prim borçları gecikme zammı ödenmeksizin ertelenecek. Esnaf ve sanatkârların Halk Bankası’na olan kredi borçları ertelenecek. Çiftçilerin ödemeleri ertelenecek. Faizsiz kredi sağlanacak. Onlar yıkmaya, biz inşa etmeye geliyoruz.

6. Dönüşüm değil mekanı ihya: Mekânı ihya edeceğiz. Yeni bir yasal düzenleme ile tarihi dokuya sahip olan yerlerde; İznik, Amasya, Sivas, Kırşehir, Diyarbakır, Mardin’de ihya çabaları içinde olacağız. Sur’u tarihi özellikleri ile öylesine ihya edeceğiz ki, bütün insanlık Diyarbakır’dan ilham alacak.

7. Algı operasyonuna karşı etkin iletişim: İllerde, ilçelerde bizzat Başbakanlığa müracaat edilebilecek mekanizmalar kurulacak. Etkin bir iletişim stratejisi ile algı operasyonlarına karşı valilikler ve kaymakamlıklarda iletişim birimleri kurulacak. Olan bitenle ilgili bilgi bütün dünyaya aktarılacak.

8. Belediyelere denetimli yetki: Yerel yönetimlerin yetkileri genişletilecek. Belediyelerde yatırım yerine terör unsurlarının istihdam edilmesine izin verilmeyecek. Harcamalar denetlenecek.

9. İstişare meclisleri: Yeni bir milli kardeşlik dönemi başlatılacak. Artık muhatap milletin ta kendisidir. İşadamları, kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları ile görüşmelerimden sonra bütün illerde ve ilçelerde “istişare meclislerinin” kurulması talimatını verdim. “Devlet sizi yönetmeyecek, siz kendi aranızda örgütlenin, biz sizi muhatap alacağız” dedik.

10. Ruh hareketi: Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslar’da kader birliği yaptığımız milletler ile birleştirici ruh hareketi başlatıyoruz. Sykes Picot’un parçalayıcı anlayışı karşısında birleştirici olacağız. Arap’a, Kürt’e, Türkmen’e sesleniyorum. Kuttül Amare’de beraberdik, bundan sonra da beraber olacağız.

Kürt sorunu millete havale!

Çözüm sürecinin bittiğini, HDP’nin süreçten çıkarıldığını ilan eden Davutoğlu, istişare meclisleri kurulacağını açıkladı

AKP TEŞKİLATINA 5 TALİMAT

1. Özgüveninizi kaybetmeyin, halkın içine girmekten korkmayın.

2. Türkiye’de Arapların da, Kürtlerin de, Türklerin de, Sünnilerin de, Alevilerin de temsilcisi olacaksınız.

3. Halk ile yoğun iletişimde olacaksınız. İstişare meclisleri ile muhatabınız halk.

4. Yerel yönetimleri yakından takip edeceksiniz. Yanlış varsa bizi bilgilendirin.

5. Kadınlarımız ve gençlerimizi faaliyetlerin öznesi olarak göreceksiniz.

Yeni dönemin ipuçları

Davutoğlu, yeni döneme ilişkin ipuçlarını ise şu ifadelerle verdi:

* Birliğin başlangıcı 2016: Anadolu’yu parçalayan Sykes Picot’un 100. yılı, 2016 birliğimizin beraberliğimizin başlangıcı olsun. Moğol, haçlı, sömürgeci zihniyetin sonu olsun.

* Özerk bölgeler yok, bir vatan var: Bizim için Konya’ya hizmet etmekle Mardin’e hizmet etmek arasında fark yok. Bizde ayrı ayrı özerk bölgeler yok. Bizde bir vatan var.

* Çözüm iradesinden çok milli irade: Biz çözüm iradesine bağlıydık. Ama daha çok bağlı olduğumuz şey milli irade.

* Son kale: Bizimle konuşmak isteyenle konuşuruz. Moğol ruhu ile, sömürgeci anlayış ile son kalemizi yıkmak isteyenlere karşı tek dil, milletin birliği, beraberliğidir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr