Devrimci Hasan Ocak 21 Mart 1995’te gözaltına alındı. Polis gözaltına alındığını kabul etmedi ancak Ocak’ın işkence görmüş cesedi 15 Mayıs 1995 günü Beykoz’da ağaçlık bir alanda bulundu. Ocak’ı sağ bulmak için büyük bir kampanya yürüten ailesi, dostları, yoldaşları ve insan hakları savunucuları için bu sonuç bir yıkımdı. “Arkadaşıma Dokunma” kampanyası yürütenler artık farklı bir şey yapmak gerektiğini düşündüler ve Arjantin’deki Plaza De Mayo annelerinin eyleminden esinlenerek, 27 Mayıs 1995’ten bu yana cumartesi günleri Galatasaray Lisesi önünde sessiz oturma eylemi yapmaya başladı. İlk eylemde 25-30 kişi vardı. Sonrasında sayı arttı, görmezden gelenler görmek zorunda kaldı. Gözaltında kayıp gerçeğini topluma anlatmak için her hafta aynı yere gelen insanlara “Cumartesi Anneleri” denildi.

Devletin buna yanıtı bildikti. Cumartesi Anneleri 200. haftada, yani 13 Mart 1999’da, sürekli gözaltı, kötü muamele, dayak, biber gazı kullanılan engellemeler karşısında Galatasaray eylemine 2009’a kadar ara vermek zorunda kaldı. Ama bu süre içinde gözaltında kayıp gerçeği ve mücadelesi durmadı, aksine büyüdü. Bu mücadeleyi büyütenler arasında en büyük paylardan birinin sahibi Diyarbakırlı avukat Tahir Elçi’ydi. Elçi, AİHM’den çıkardığı kararlarla gözaltında kayıpların bir devlet politikası olduğunu kayıt altına aldı.

Cumartesi Anneleri, 28 Kasım 2015 günü yaptıkları 557. eylemde Tahir Elçi’nin katledildiğini öğrendi. Sonraki hafta Tahir Elçi’ye ayrıldı. İsmail Bahçeci’nin kardeşi Umut Bahçeci, “O bizim acımızı dindirmeye çalışıyordu. Şimdi o bizim acımız oldu” dedi. Mehmet Ertak’ın ailesinin mektubunda ise “Babalarımız karanlığını aydınlatmak isteyen bir ışıktı. Babalarımız bir karanlığa gömüldü. O karanlığı aydınlatmak istiyordu. Onu katlettiler. Işığımızı katlettiler” diyordu.

Elçi öldürüldükten sonra her hafta, gözaltındaki kayıpların yanı sıra Elçi’nin katillerinin bulunmasını da talep ettiler. Eylemlerde 42 defa “Kayıplarımızın avukatı Tahir Elçi katledildi. Tahir Elçi için de adalet istemeye devam edeceğiz” denildi. Bu hafta Cumartesi anneleri 600. kez Galatasaray önünde olacak ve bir kez o büyük kaybı, barış ve adalet için adanan ömrün sahibi Tahir Elçi’yi anacak, onun için adalet isteyecekler.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr