Sosyal medyada tıklanma rekorları kıran "Hayır Nedir?" videosunun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatlarının suç duyurusunda bulunduğu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Ali Gül, sahte isimle açılmış bir Twitter hesabından yapılan paylaşımlar gerekçe gösterilerek tutuklandı.

Gül, Cumhurbaşkanı'nın avukatının suç duyurusunda bulunmasına neden olan Twitter hesabını kendisinin kullanmadığını belirterek "Hayır" videosu nedeniyle hedef haline getirildiğini söyledi ancak hakim "siber suçlar araştırma raporuna" göre söz konusu hesabın Gül'e ait olduğu gerekçesiyle tutuklama kararı verdi.

"Mustafa Kemal'e borcumuz var, o borcu ödemeye gidiyorum"

Gül, adliyeye gelirken çektiği videoda da tutuklanacağını bildiğini ifade ederek "Mustafa Kemal'e borcumuz var, ben o borcu ödemeye gidiyorum. Bu milletin çocukları, bu milletin gençleri korkuyu, tutsaklığı ölümü değil, özgürlüğü ve mutluluğu hak ediyor. O günler de gelecek" dedi. Gül, sosyal medyada yoğun beğeni alan "Hayır" videosunun sonunda da "Video tutarsa tutuklanırız" demişti.

"Hayır Nedir?" videosu

Güçlü Meclis Platformu geçtiğimiz haftalarda @guclumeclisp rumuzlu Twitter hesabından referandumla ilgili olarak "Hayır Nedir?" videosu yayımladı. Videoda 22 yaşındaki öğrenci Ali Gül, "neden hayır denilmesi gerektiği"ni anlattı. Hızla yayılarak milyonlarca kişiye ulaşan bu videonun ardından Gül, hedef haline getirildi. Bazı sosyal medya hesapları, @DjerzinskiFelix rumuzlu Twitter hesabının da Gül'e ait olduğunu ve bu hesaptan suç oluşturan paylaşımlar yapıldığını ileri sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Ahmet Özay da @DjerzinskiFelix hesabından yapılan paylaşımların Gül'e ait olduğunu iddia ederek "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama, suçu ve suçluyu övme, Cumhurbaşkanına hakaret" suçlarından 1.5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle suç duyurusunda bulundu.

"Bu hesap benim değil" dedi ama...

İstanbul Basın Savcılığı'nın daveti üzerine Pazartesi sabah Adliye'ye gelen Gül gözaltına alındı. Gül'ün gözaltına alındığı gün bir gazetede Cumhurbaşkanı'nın avukatının iddiası doğrultusunda haber çıktı. Adliyeye getirilen Gül, Basın Savcısı Utku Tepe tarafından sorgulandı. Twitter'daki tek hesabının @avaligul hesabı olduğunu belirten Gül, iddiaları redderek "Ben ve ailem muhafazakar bir yapıya sahibiz. Devletimizi, polisimizi severiz. @DjerzinskiFelix rumuzlu hesaptan yapılan paylaşımları kesinlikle ben yapmadım" dedi.

Gül'ün avukatı Yiğit Acar da Gül'ün çektiği "Hayır" videosundan rahatsız olanların, @DjerzinskiFelix hesabının ona ait olduğu yönünde karalama kampanyası yürüttüklerini söyledi. "Adeta bir elbise dikilmiş ve müvekkile giydirilmiştir. Müvekkil hedef haline getirilmiştir" diyen Acar, bu iftira nedeniyle suç duyurusunda bulunacaklarını da ekledi.

Savcı Tepe, Gül'ü "Cumhurbaşkanı'na hakaret suçundan" tutuklanması talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk etti. Dosyada @DjerzinskiFelix isimli hesaba ilişkin görüntülerin yanı sıra "Hayır" videosunun yayınlandığı @guclumeclisp hesabının ekran görüntülerinin yer alması da dikkat çekti.

Tutuklandı

Gül'ü sorgulayan istanbul 5. Sulh Ceza Hakimi Cevdet Özcan, Gül'ün "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklanmasına karar verdi. Kararda, 15 Temmuz 2016 gecesi darbe yanlısı paylaşımlar yapılan ve Cumhurbaşkanı'na hakaret edilen @DjerzinskiFelix hesabının Gül'e ait olduğunun dosyadaki Siber Suçlar Araştırma raporu ile sabit olduğu savunuldu.

"Tutuklanabileceğimizi biliyorduk"

Ali Gül, Adliye'ye gelirken çekerek yayınladığı yeni bir videoda da "Hayır videosu çektik, bu videoyu çekerken de tutuklanabileceğimizi biliyorduk. Şimdi savcıya ifade vermeye gidiyorum, sonrasında muhtemelen tutuklanacağım. Ama önemli değil, ben korkmuyorum. Bizim 'bütün ümidim gençliktedir' diyen Mustafa Kemal'e borcumuz var, ben o borcu ödemeye gidiyorum. Bu milletin çocukları, bu milletin gençleri korkuyu, tutsaklığı ölümü değil, özgürlüğü ve mutluluğu hak ediyor. O günler de gelecek" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr