Eski Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü ve Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği (DETİS) Başkanı Mehmet Ege, önceki akşam geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

‘Ege’siz olmaz’

Ölümünden henüz birkaç dakika öncesine kadar, DT Genel Müdürlüğü’nün “teamüllere aykırı” olarak ilk kez Ankara yerine bu yıl İzmir’de gerçekleştirdiği koordinasyon toplantısında yaşananları kaleme aldığı rapor üzerinde çalışan Ege, iki gün önce telefon açtığında, “Bu rapor sizin, Cumhuriyet için... Ama sürpriz, şimdi söylemeyeceğim, bitince haber veririm” demişti; haber veremedi.

Kendisini tiyatroya adayan bir isim Mehmet Ege. Çok değil, üç, dört yıl önce emekli oldu DT’den. DT’nin genel müdürlüğü görevini üstlendi. Bir süre Telif Hakları Genel Müdürlüğü görevinde bulundu. Tiyatro ile bağını hiçbir dönem kesmedi. Yıllarca DETİS’in başkanlığını yürüttü. Her seferinde, “Ben artık DETİS’in başkanlığından ayrılayım, başka biri gelsin bu koltuğa otursun” diyordu ama her seferinde tiyatrocular “Ege’siz olmaz” diyerek, seçimlerde yine ilk ve tek aday olarak Ege’yi gösteriyordu. Önceki gün akşam saatlerine kadar da böyleydi.

‘Gazetecilere özgürlük’

Tiyatro ve DT ile bağını hiç kesmediği için en ufak bir olumsuzluktan ilk Ege’nin haberi olurdu. Ankara’daki kültür sanat muhabirlerinin de herhangi bir durumda aradığı ilk isim Mehmet Ege’ydi. Ancak o kendi deyimiyle, “en çok gazetemiz Cumhuriyet’i sevdi”. “Bu haber her zaman olduğu gibi Cumhuriyet’in hakkı...” derdi. Cumhuriyet’in en sıkıntılı dönemlerinde hep gazetemizin yanında oldu. En son Genel Yayın Yönetmenimiz Can Dündar ile Ankara Temsilcimiz Erdem Gül’ün “MİT TIR’ları haberi” nedeniyle tutuklanmasının ardından DETİS ekibi olarak önce Cumhuriyet’in Ankara bürosunu ziyaret etti. Dündar ve Gül’ün tutukluluğunun 68. gününde de Silivri’deki “Umut Nöbeti”ne katıldı; elinde “Özgür basın, özgür sanat varsa, özgür toplum vardır” yazılı pankartıyla...

Son ana kadar...

Cumhuriyet’te geçen hafta oyun yazarı Refik Erduran’ın “sanatçıları Bakan Nabi Avcı’ya şikayet ettiği”ne ilişkin haber ile DT Genel Müdürlüğü’nün koordinasyon toplantısını bu yıl “teamüllere aykırı” olarak Ankara yerine İzmir’de yapmasına yönelik haberler üzerine gazetemizi arayarak, “O toplantıda ben de vardım. Ama gidip, ‘Nasıl olur bu’ demek için...” demişti. “Toplantıda konuşulanları raporlaştırdığını” da not etmişti. İki gün önce aradığında, “Ey kimsesizlerin kimsesi Cumhuriyet’imin muhabiri... Rapor bitmek üzere, bu rapor sizin için, Cumhuriyet için. Haberi sen patlattığına göre, raporu yayımlamak da sizin hakkınız. Raporda çok detay var ama sürpriz olsun. Şimdi söylemeyeceğim, bitince haber veririm” demişti; haber veremedi. Ege, bugün saat 10.00’da, Büyük Tiyatro’da düzenlenecek törenin ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr