Cumhuriyet’in 92.yıl kutlamasına katılanlar ise duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti:

-ÇYDD Genel Başkanı Aysel Çelikel: Düşünce ve basın özgürlüğünün olmadığı bir ülkede demokrasiden bahsedilemez. Tıpkı akademik özgürlüğün olmadığı üniversitelerin üniversite olmadığı gibi. Son yıllarda oldukça bir yere getirdiğimiz cumhuriyetimizi yitirmekte olduğumuzu ve kaybeder gibi olduğumuzu görüyoruz.

Sanki kapılar kilitlendi, kapı açılmıyor artık. Kilidi açmamız lazım. Bu kilidi açmanın yolu ayrışmadan, birlik içinde özgürlük ve özgürlükler için cumhuriyetin temel değerleri için mücadele etmemiz gerekiyor. Cumhuriyet Gazetesi’nin özgürlükçü, özverili gazetecileri her şeye rağmen gazeteyi ayakta tutulyorlar. Gazeteyi Türkiye’nin yüz akı olarak çıkarıyorlar. Bugün Türkiye’nin en güzel gazetesi, en okunabilir gazetesi Cumhuriyettir.

-Gazeteci Altan Öymen: Cumhuriyeti tebrik etmek lazım. Onun bütün yazarlarını, çizerlerini, muhabirlerini ve okurlarını selamlıyorum. Demokrasiye geçişte de Cumhuriyetin rolü olmuştu. Şimdi de yine demokrasiye yönelen tehditleri savunmakta çok önemli rol oynuyor. Ne kadar kutlansa yeridir.

 -CHP Grup Sözcüsü Engin Altay: Bazı alanlarda bazı markalar vardır. Onların değerlerinin satışla, büyüklükle ve nicel hacimle ilgisi yoktur. Türkiye’de basın özgürlüğünden bir parça bahsedilebiliyorsa, tahakküm altına girmemiş medyadan bahsediliyorsa ve bugün Cumhuriye

-CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker: Türkiye’nin gerçekleri yazacak gazetelere her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Karanlık diktatöryel bir dönemden geçiyoruz. Havuz bataklık medyasının kokuşmasından, berrak basın ancak bizi çıkarabilir. Burada başta Cumhuriyet’e büyük görev düşüyor. Çabalarından dolayı tüm gazete çalışanlarını kutluyorum, tebrik ediyorum.

-CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek: Cumhuriyet bu ülkenin temellerinin atıldığı fikir ve düşünceleri savunan, laikliği savunan gazetemiz köklü medyamız. ‘Cemaatçi oldu’, ‘Değerlerinden taviz veriyor’ gibi söylentilerle karşılaşıyor. Nasıl Cumhuriyet Halk Partisi kurucu iradesine bağlı ise çağdaş değerlere önem veriyorsa, Cumhuriyet Gazetesi de aynı ilkeler doğrultusunda yayın yapan ve yapmaya devam edecek olan temel medya birimlerinden biri.

-CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat: Bugün Cumhuriyet başka sıkıntılarla karşı karşıya. Can Dündar bir günde iki hukuk skandalını yaşadı. Biri Türkiye’nin en güvenli denen adliyesinin önünde silahlı saldırıya uğradı. Bu bir tehditti. Cumhuriyet Gazetesine yönelik bir tehditti. Cumhuriyet değerlerine, Mustafa Kemal değerlerine yönelen bir tehditti. Özünde Can Dündar’a değil, Cumhuriyete yönelik tavırdı. İkinci kısım ise gazetecilik adına hâkim gözünün içine bakarak hukuk skandalı işleyerek ikinci bir ceza verdi. Cumhuriyet Gazetesi bütün gazetecilerin okuludur, eğitim yeridir. Baskıya, zora ve tehditlere rağmen bu ülkenin değerlerine sahip çıkacak güçlü kalemlerin de olduğunu biliyoruz.

-TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş: Özellikle son dönemde Cumhuriyet’in yayın politikası basın özgürlüğünü yok atmeye çalışanların en büyük hedefi. Bu yüzden büyük baskılar var. Yargılanan yöneticileri ve gazetecileri var. Basın özgrülüğü mücadalesi veren bir sendika olarak her zaman Cumhuriyet’in yanında olacağız.

-Eski CHP Milletvekili Süleyman Çelebi: Cumhuriyet’e saldırıların olduğu bir noktada Türkiye. Hem Cumhuriyet değerlerine hem de Cumhuriyet Gazetesine saldırılar var. Cumhuriyet Gazetesi de bu ülkenin demokrasiden, özgürlüklerden, emekten yana kimliği ile diz çökmeden mücadelesini sürdüren en önemli simge gazetemizdir

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr