Dünyanın 5., AB’nin 2. büyük ekonomisi Britanya, AB’den çıkma (Brexit) kararıyla tüm dünyayı şoke etti. Londra Avrupa üzerinden yükselen bir küresel güç olmayı bırakıp belirsiz geleceğini tek başına şekillendirme yoluna girdi. Büyük bir ekonomik, diplomatik ve askeri gücünü kaybeden AB’nin de zayıflama sürecine gireceğine kesin gözüyle bakılırken, dağılacağı bile kehanet ediliyor. Brexit’in hem adada hem de yaşlı kıta çapında aşırı sağcı dalgayı güçlendirmesi beklenirken, tüm bunları tetikleyen kişi konumundaki Britanya Başbakanı David Cameron referandum sonuçlarının netleşmesinin ardından istifa etti.

Birleşik Krallık namı diğer Büyük Britanya’yı AB’den çıkaran lider olarak tarihe geçen Cameron, Mayıs 2015 genel seçimlerini kazanmak uğruna referandum sözü verip sandıktan zaferle çıkmıştı. Sıra sözünü tutmaya gelince oynadığı kumarın tehlikesiyle yüzleşen Cameron, Brüksel’den kopardığı reform vaatleriyle “AB’de kalalım” kampanyası başlattı. Ancak Britanya’nın birlikten ayrılan ilk ülke olmasına yol açmaktan kurtulamadı. Dün Downing Street 10 Numara’da eşi Samantha ile kameraların karşısına geçen Cameron, sonuçlara saygı duyulması ve ekimdeki Muhafazar Parti kongresine dek yeni parti lideri ve başbakan adayı belirlenmesi gerektiğini söyledi. “Ülkemizin yeni rotasında dümende olmamın doğru olmayacağını düşünüyorum” diyen, kongreye dek “gemiyi sabit tutmaya” çalışacağını söyleyen Cameron, AB’yle ayrılık sürecinin resmi olarak başlaması için Lizbon Anlaşması’nın 50. maddesine başvurulmasını halefine bıraktığını duyurdu.

Partisini ikna edemedi

Şubatta varılan Britanya’ya AB ile ilişkilerinde ‘özel statü’ tanıyacak anlaşma Cameron’ın elindeki en önemli koz olmuştu. Ancak kendi partisini dahi memnun edemedi. Kimi önde gelen Muhafazakar vekiller başbakana karşı cephe aldı. Cameron’ın çocuklarından birinin vaftiz babası olan Adalet Bakanı Michael Gove bunlardan biriydi. Dönemin Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’ın da Brexit saflarına geçmesi, Cameron’ın işini bitiren darbe oldu.

Brexit'e zafer getiren Osmanlı torunu Boris Johnson başbakan mı olacak?

Osmanlı’nın son Dahiliye Nazırı Ali Kemal’in torunu olan Muhafazakar partili Boris Johnson, Cameron’ın yerini almaya en yakın isim olarak gösteriliyor. Brexit kampanyasının başını çeken karizmatik siyasi, dün Londra’daki evinden ayrıldığı sırada protestocular tarafından yuhalandı. Düzenlediği basın toplantısında Cameron’ın “prensipli ve cesur” davrandığını söyleyen Londra eski belediye başkanı, “AB soylu bir fikirdi ama artık bu ülke için doğru değil. Bu karar Britanya’nın bölündüğü ya da daha az Avrupalı olduğu anlamına gelmiyor. Ortak Avrupa medeniyetini yüceltmek için çalışmaya devam edeceğiz. Britanya bir Avrupa gücü olmayı sürdürecek” diye konuştu. AB’den çıkış sürecinin aceleye getirilmesine gerek olmadığını da ekledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr