Brezilya’da “efsanevi” gibi sıfatlarla anılan eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, devletin petrol şirketi Petrobras’la ilgili muazzam yolsuzluk skandalı kapsamında gözaltına alındı. Lula, 3 saat sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı.

2003-2011 arası iki dönem başkanlığında hem uluslararası piyasalarla iyi geçinmesi hem de orta sınıfın oranını yüzde 37’den 50’ye çıkarmasıyla tanınan Lula, dün polis baskınına uğradı. Polis eski başkanın Sao Paulo’daki evi, Lula Enstitüsü, oğlu Fabio Luiz dahil aile üyeleri ve çalışma arkadaşlarının evlerinde arama yaptı.

‘Asıl sorumlu başkandır’

‘Asıl sorumlu başkandır’ Petrobras odaklı rüşvet ve zimmetine para geçirme komplosuyla ilgili “Oto Yıkama” soruşturmasında, Lula, deniz kenarında lüks bir daire ile kırsalda bir evi rüşvet olarak kabul etmekle suçlanıyor. Savcılar, iktidardaki İşçi Partisi, Lula Enstitüsü ve seçim kampanyası finansmanlarını da kapsayan Petrobras yolsuzluk ağında Lula’nın rolünü araştırdıklarını belirtti. Lula’nın çok popüler olmasına rağmen gözaltına alınmasında sıradışı bir nitelik olduğunu kabul eden savcılar “Bu, kim olduğuyla ilgili bir değer yargısı değil, şüphe altındaki eylemler ve olgulara dayanan soruşturmacı bir yargıdır. Bir cumhuriyette ünlü ve güçlü insanlar da suç işlediklerine dair sağlam temelli şüpheler varsa yargı denetimine girerler” dedi. “Eski parti lideri ve başkan olarak Lula, Petrobras’ı kimlerin yönettiğinin asıl sorumlusudur ve bu suçlardan asıl faydalanandır” diye ekledi.

‘Gizlenemeyen gerçek’

Dün Grekçede “gizlenemeyen gerçek” anlamına gelen “Aletheia” ismi verilen operasyona 200 silahlı polis ve 30 mali müfettişin katıldı. Rio de Janeiro, Bahia ve Sao Paulo eyaletlerinde 44 kişi hakkında arama ve gözaltı emri çıkarıldı. Yüz milyarlarca dolarlık Petrobras skandalıyla ilgili bugüne dek 1000’den fazla siyasi ve iş insanı suçlandı. Medyaya göre Lula ile yerine devlet başkanı seçilen Dilma Rousseff’in müttefiklerinden olan ve kasımda tutuklanan eski İşçi Partili senatör Delcidio do Amaral, eski başkan ile halefi aleyhine tanıklığı kabul etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr