İngiltere Başbakanı Thresa May'in Parlamento'nun görüşünü almadan AB'den ayrılma görüşmelerine başlaması davalık oldu.

Yüksek Mahkeme, yasal görüşmeler başlamadan Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesinin yürürlüğe sokulmasının yasal olup olmadığını araştıracak.

İngiltere'nin yasal olarak AB'den ayrılma sürecini başlatan Lizbon Sözleşmesi’ndeki 50. Maddeyi uygulamaya geçirmesi için Parlamento'nun onayını alması gerekiyor

İtiraz, Yatırım Müdürü Gina Miller adında bir iş kadınının mahkemeye başvurmasıyla başladı. Miller, Yüksek Mahkeme’ye yaptığı başvuruda, hükümetin yetkisini aşmakla suçlayarak söz konusu bu görüşmelerin de geçerli olmayacağını savundu.

Anayasa avukatı ve Bağımsız Milletvekili Lord Pannick'in başında bulunduğu hukukçularla birlikte hareket eden Gina Miller, hükümetin, İngiltere'nin Avrupa Birliği'ne üye olurken imzaladığı 1972 tarihli Avrupa Ekonomik Topluluğu Anlaşması'na göre kişi haklarını ihlal ettiğini savunuyor.

Bakanlar ise bu görüşmeleri İngiliz hukuk geleneğinde 'Kraliyet ayrıcalığı' olarak yorumlarken bunun için Parlamento'dan onay almak zorunda olmadıklarını söyledi.

Kararın İngiltere ve Galler'in başyargıcı Lord Thomas tarafından Pazartesi açıklanması bekleniyor.

Theresa May geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Brexit görüşmelerinin önümüzdeki Mart ayının sonuna kadar başlayacağını 2019 Mart ayında da İngiltere'nin tamamen AB'den ayrılabileceğini kaydetmişti.  Kaynak: Cumhuriyet.com.tr