Zorlu geçmesi beklenen müzakere sürecini başlatmak için İngiltere'nin Brexit Bakanı David Davis ve AB'nin Başmüzakerecisi Fransız Michel Barnier sabah saatlerinde Brüksel'deki Avrupa Komisyonu binasında bir araya geldi.

Basına kısa bir açıklama yapan ve görüntü veren ikili, daha sonra görüşmelerde yer alacak diğer yetkililerle birlikte basına kapalı yapılan açılış oturumuna geçti.

BBC Türkçe'nin haberine göre Michel Barnier, müzakerelerdeki ilk hedefin İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının yarattığı belirsizlikleri kaldırmak olduğunu belirtti. Barnier, ilk etapta ele alınacak üç konunun vatandaş hakları, bütçe düzenlemeleri ve İrlanda sınırı olacağını ifade ederek, Pazartesi günkü ilk oturumda önceliklerin ve ileriye dönük takvimin belirlenmesini umduğunu da sözlerine ekledi.

David Davis de görüşmelerin 'yapıcı bir havada' başladığını ve ileriye dönük güçlü ve özel bir ortaklık kurulmasını sağlama kararlılığında olduklarını söyledi.

İkili, öğlen yemek yedikten sonra ilk günün görüşmeleri çalışma grupları ve koordinatör toplantısıyla devam edecek. Barnier ve Davis, akşamüstü kapanış oturumunu yapacak ve ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyecek.

Mart 2019'da tamamlanması öngörülen görüşmelerde taraflar bir dizi zorlu konu üzerinde uzlaşma yolu arayacaklar.

İngiltere, 29 Mart 2017'de AB'ye yazdığı mektupla üyelikten ayrılmayı düzenleyen 50'nci maddeyi işletmeye başladı. Bu da, anlaşma olsun olmasın İngiltere'nin 29 Mart 2019'da AB üyeliğinden ayrılacağı anlamına geliyor. Bu da Brexit müzakerelerini bir bakıma zamana karşı yarışa dönüştürüyor.

AB, sürecin ana hatlarını belirlemiş ve kırmızı çizgilerini çekmiş olsa da, İngiltere masaya siyaseten oldukça sıkıntılı bir dönemde oturuyor.

May'in eli rahat değil

Bu sıkıntıların başında Haziran ayı başında yapılan seçimlerden bu yana henüz yeni hükümet kurulamamış olması geliyor.

İngiltere Başbakanı Theresa May, AB'den çıkış için varılacak olası bir anlaşmanın parlamentoya sunulması durumunda sandalye sayısını artırarak, bu oylamada elini rahatlatmak amacıyla, erken seçim çağrısı yapmıştı.

Ancak birçoklarına göre 'siyasi bir kumar' olan bu erken seçimde, May'in önderliğindeki Muhafazakarlar parlamentoda çoğunluğu kaybetti.

Ayrıca ana muhalefetteki İşçi Partisi de hem oy oranını hem de sandalye sayısını artırmayı başardı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr