ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, görüşmede geçici tutuklama için ilave deliller sunulduğunu, bu delillerin geçici tutuklamaya yeterli olduğuna inandığını söyledi. İşadamı Rıza Sarraf hakkında da konuşan Bakan Bozdağ, Sarraf'ın dosyasının hukuki olmaktan çok siyasi nedenler içerdiğini belirterek, Sarraf'ın Türk vatandaşlığından dolayı Türkiye'de yargılanması gerektiğini söyledi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch ile Fetullah Gülen’in iade konusunu ele almak üzere bir araya geldi. Görüşme sonrası Bozdağ, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Görüşmenin çok faydalı gerçekleştirdiğini belirten Bozdağ; "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) kurucusu ve yöneticisi terörist Fetullah Gülen'in darbe öncesi işlediği suçlarla ilgili iade dosyalarını ve 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsünün bir numaralı faili olması nedeniyle Türkiye olarak ilettiğimiz geçici tutuklama talebini karşılıklı müzakere etme fırsatı bulduk. Sayın bakana Türkiye'nin hassasiyetlerini ve bu konudaki beklentilerini ilettik. Ülkemiz için terörist Fetullah Gülen'in yaptıklarının ne anlama geldiğini çok açık bir şekilde ifade ettik Bu açıdan birbirimizi anlama bakımından çok faydalı bir görüşme olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin hassasiyetleri ilk defa birinci elden sayın bakana iletilmiş oldu. Biz kendilerine hem aramızdaki anlaşmanın dokuzuncu maddesi işletilerek iade maksadıyla bir tutuklanma talebini hem de darbe teşebbüsü nedeniyle aramızdaki anlaşmanın 10'uncu maddesi çerçevesinde geçici tutuklama talebimizi ilettik. Aynı şekilde Fetullahçı Terör Örgütü kurucusu ve lideri Fetullah Gülen'in ABD'de ikamet ettiği Pensilvanya'dan terör örgütünü yönetmeye devam ettiğini ve bunun iki dost ve müttefik ülke bakımından izahı ve kabul edilebilirliğinin olmadığını çok net bir dille ifade ettik. Ve bunun önlenmesi gerektiğini de sayın bakana ilettik. Karşılıklı değerlendirmelerden sonra uzmanlar arası ayrıca görüşmelerde yapıldı. Onları da kendileri değerlendirecekler. Biz kendilerine iade dosyalarına ilişkin ilave delillerde sunduk. Onları da kendileri değerlendirecekler. " dedi.

"SUÇLU İADESİ İÇİN TÜRKİYE'DEN İLK DEFA BİR ADALET BAKANI ABD'YE GİTTİ"

Suçlu iadesi için ilk defa Türkiye'den bir adalet bakanının başka Amerika'ya gittiğini belirten Bozdağ; " Bizim bu iadeye ve geçici tutuklama talebine verdiğimiz önemi göstermek bakımından da bu ziyaret çok önemlidir. Çünkü Türkiye bugüne kadar pek çok ülkeden iade ve geçici tutuklama talebinde bulunmuştur, ancak hiçbir iade talebi veya geçici tutuklama talebi üzerine herhangi bir Türkiye Adalet Bakanı ilgili ülkelere ziyarette bulunmamıştır. İlk defa bir Türkiye Adalet Bakanı bir suçluyla ilgili iade görüşmesinde bulunmak üzere ABD Adalet Bakanını ziyaret etmiştir. Bu bizim bu iadeyi ne kadar önemsediğimizi Türk halkı ve Türkiye için bu iadenin ne kadar büyük bir önem taşıdığını göstermesi bakımından son derece önemlidir" dedi.

"ABD MAKAMLARI YARGI BOYUTUYLA İLGİLİ HAZIRLIKLARINI SÜRDÜRÜYOR"

Bir gazetecinin 'Görüşmeden davanın açılması için olumlu bir izlenim alabildiniz mi ?' şeklindeki sorusuna Bozdağ, "Bu aramızdaki anlaşma gereği sürecin devamıdır. Bu süreç dava açılmadan zaten tamamlanamaz. Bizde bunun yargı boyutunu biliyoruz. Bu yargı boyutunun belli bir zaman alacağını da biliyoruz. ABD makamları da bu yargı boyutuyla ilgili hazırlıklarını sürdürüyorlar" yanıtını verdi.

"GEÇİCİ TUTUKLAMAYI GEREKTİRECEK YETERİ KADAR DELİLLER SUNDUK"

Geçici tutuklamayla ilgili gerekli belgeleri ABD Adalet Bakanına sunulduğunu ifade eden Bozdağ; "Geçici tutuklama konusunda yine onada yine yargı karar verecek. Biz geçici tutuklamaya ilişkin dosyada geçici tutuklamayı gerektirecek yeteri kadar yeterinden ziyade deliller sunduk. Kendilerine de bunu bir kez daha hatırlattık. Tabi o hukuksal prosedür ayrı işleyecektir. Biz bu konudaki beklentimizi sayın bakana ilettik. Darbe teşebbüsüyle ilgili delillerden ziyade daha önce bizim kendilerine ilettiğimiz 15 Temmuz 2016'dan önceki dosyalara ilişkin ilave deliller. Darbe teşebbüsüne ilişkin iade dosyası zaten hazırlanıyor, o Türkiye'de... Bizim darbe teşebbüsüne ilişkin gönderdiğimiz şey geçici tutuklama talebidir. Geçici tutuklama talebinin içerisinde geçici tutuklamayı gerektirecek yeterlikte açıklıkta çok net deliller sunduk. O delillerin geçici tutuklama için biz kafi olduğuna inanıyoruz" dedi.

"ABD ADALET BAKANI 5 AYRI SAVCI GÖREVLENDİRDİ"

Bakan Bozdağ, konuyla ilgili ABD Adalet Bakanlığı'nın 5 ayrı savcı görevlendirdiğini belirterek, "Dosyanın içerisindeki deliller son derece önemli onunla ilgili ABD Adalet Bakanlığı 5 ayrı savcı görevlendirdiğini bu dosyalarla ilgili ve buna titizlikle çalıştıklarını ifade ettiler Bizde bu konudaki sürecin hızlandırılması gerektiğini kendilerine söyledik"

"Rıza Sarraf DOSYASI HUKUKİ OLMAKTAN ÇOK SİYASİ NEDENLER İÇERİYOR"

Rıza Sarraf dosyasının hukuki olmaktan çok siyasi nedenler içerdiğini belirten Bozdağ, "Zarrabla ilgili görüşme sırasında bir değerlendirmemiz oldu. Bu dosyanın delil durumuyla ilgili bir değerlendirmeler yapılırken orada biz bir değerlendirmemizi kendileriyle paylaştık onun dışında da aynı zamanda bakanla bu konuyu da gündeme getirdik. Tabi bu Reza Zarrab dosyası bizim takip ettiğimiz kadarıyla hukuki olmaktan ziyade siyasi bir dosya gibi duruyor. Çünkü dosyanın içerisinde ortaya konan şeyler daha ziyade savcının yorumlarına şüpheden kaynaklı yorumlarından ibaret olduğun biz görüyoruz. Tabi buradan sayın Cumhurbaşkanımıza, Cumhurbaşkanımızın eşine Türkiye'ye dönükte savcının yaptığı değerlendirmeler var. Buda tabi bunun bir siyasi maksat güttüğünü çok net bir şekilde ortaya koyuyor" dedi.

"Sarraf TÜRKİYE'DE YARGILANMALI"

Reza Zarrab'ın Türk vatandaşı olduğu için Türkiye'de yargılanması gerektiğini söyleyen Bozdağ; "Bizim buradan istediğimiz şey tatbikî Türk vatandaşı olan birini Amerikan kanunlarına göre kendisine isnat edilen suçtan dolayı Amerika'da yargılanması da mümkün değil. O da çok net bir şekilde ortada. Bu davanın Türkiye'ye dönük bir operasyon olarak bir siyasi hedefli olarak yürütülen bir dava gibi ortada durduğunu biz sayın bakana ilettik. "

GÜLEN BELÇİKA, BREZİLYA VE KANADA GİBİ ÜLKELERDE YER ARAYIŞINDA BULUNMUŞ

Bir gazetecinin Fetullah Gülen'in ABD dışına gideceğine yönelik bir takim istihbarat bilgilerinin bulunduğunun hatırlatılması üzerine Bozdağ; "Biz kendilerine aktardığımız konular arasında buda var. Fetullah Gülen'de iade edebilir endişesine kapıldığı için dünyanın farklı ülkelerinde bir arayış içerisine girmiş durumda. Belçika, Brezilya, Kanada gibi ülkelerde yer arayışında, uygun yer arayışı çalışmalarında olduğuna dair Türk istihbaratının çok güçlü bilgileri var. Biz bu bilgileri kendilerine daha önceden aktarmıştık. Bu görüşmemizde de kendilerine bu bilgileri bir kez daha aktarma imkanı bulduk" dedi.

"SEÇİM SONUÇLARININ GÜLEN'İN İADE SÜRECİNİ ETKİLEMEZ"

Yaklaşan ABD seçimlerine de değinen Bozdağ, seçim sonuçlarının Gülen'in iade sürecini etkileyecek mi ? şeklindeki bir soruya ise "Devletten devlete olan ilişkiler dolayısıyla bunun herhangi bir etkisi olacağını düşünmüyorum" şeklinde cevap verdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr