Diyarbakır’da HDP, DBP, DTK ve TJA tarafından “Mutlaka kazanacağız” sloganıyla düzenlenen Nevruz kutlamasında büyük coşku vardı. HDP’nin tutuklu Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, cezaevinden gönderdikleri mesajda “Zulmün ve zalimin karşısında da boyun eğmeyecek, diz çökmeyeceğiz. Halkımızın onurunu her yerde koruyacak ve mutlaka kazanacağız” dedi.

Diyarbakır’daki Nevruz kutlamaları yine çok renkli görüntülere sahne oldu. Sabah erken saatlerden itibaren binlerce kişi Bağlar ilçesindeki Nevruz Parkı’na akın etti. Her yıl Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Nevruz kutlamaları için yurttaşları ücretsiz olarak taşırken belediyeye kayyım atanmasının ardından yurttaşlar bu yıl kendi imkânlarıyla kutlamalara geldi. Miting alanı ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Zaman zaman giriş noktalarında polisle Nevruz alanına gelenler arasında gerilim yaşandı. Katılı mcıların sadece üzerinde Referandum için hazırlanan ve Kürtçe “Na” (Hayır) yazılan pankart, flama ve bayraklar ile parti bayraklarını sokmasına izin verildi. Polisler tertip komitesi tarafından hazırlanan akreditasyon kartlarının üzerindeki Demirci Kawa ve zafer işareti bulunan bölümleri mahkeme kararı olduğu gerekçesiyle beyaz etiketle kapattı.

Demirtaş protokolde

Tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlığı görevinden alınarak tutuklanan ve 3 Şubat’ta serbest bırakılan Ahmet Türk, HDP Sözcüsü Osman Baydemir, HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan, EMEP Genel Başkan Selma Gürkan, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, HDP milletvekilleri Dilek Öcalan, Sibel Yiğitalp, İmam Taşçıer ve Altan Tan, CHP Diyarbakır İl Başkan Yardımcıları Mehmet Şerif Doğru ve Erdem Ünal, CHP İl Disiplin Kurulu Başkanı Selim Fidancı, sokaya çıkma yasaklarındaki operasyonlarda Cizre, Sur, Nusaybin’de yaşamını yitirenlerin aileleri, Roboskili aileler, tutuklu vekil ve belediye eşbaşkanlarının aileleri, protokoldeki yerini aldı.

‘Elbette hayır diyeceğiz’

Nevruz kutlamalarında, tutuklu HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın cezaevinden gönderdiği mesajlar okundu. Mesajda şu ifadelere yer verildi: “Çözüme, demokrasiye ve barışa vesile olması dileğiyle hepinizin Nevruz bayramını kutluyoruz. En koyu karanlıkları bile aydınlatan Nevruz ateşi, bu yıl da baskılara ve yasaklara rağmen coşkuyla yanıyor. Sayın Öcalan’ın tarihi barış çağrısıyla görkemli bir şölene dönen 2013 Nevruzu’ndan bugüne, maalesef ki siyaset kurumu halklarımıza barışı armağan edemedi. Egemen siyasi kimliğin savaş ısrarı bunun temel nedeni olsa da, bizler kendimizi halkımıza karşı borçlu ve mahcup hissediyoruz. Zindanda rehin tutulan binlerce HDP’li yoldaşımız adına sizlere bir kez daha şunu açık yüreklilikle ifade etmek isteriz ki, demokratik siyasetle özgürlük arayışından asla vazgeçmeden barış mücadelemizi sürdüreceğiz. Zulmün ve zalimin karşısında da boyun eğmeyecek, diz çökmeyeceğiz. Halkımızın onurunu her yerde koruyacak ve mutlaka kazanacağız.” Demirtaş ve Yüksekdağ’ın mesajının okunmasından sonra alandaki nevruz ateşi tertip komitesi ve milletvekilleri tarafından yakıldı. Ateşin yakılmasından sonra terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yeğeni HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, avukatları ve ailesinin mesajını okudu. Dilek Öcalan, “İmralı’da 1999 yılından bu yana tecrit yaşanıyor. 6 yıldır avukat girmemiş, ailesi 1 defa görüştü. Son görüşmede Öcalan, ‘devlet isterse 6 ayda sorunu çözeriz’ çağrısını yaptı. İmralı tecridin dağılması özgürlük anlamına gelecektir” dedi. Ahmet Türk ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bu görkemli Nevruz’dan sonra 16 Nisan’da bir referandum var. Herkes ‘Kürtler ne diyecek?’ diye soruyor. Bu referandumun Kürtler için başka bir anlamı var. Başkanlarımız bugün zindanda, buna biz ‘Evet’ mi diyeceğiz, elbette ‘Hayır’ diyeceğiz. 84 belediyemize kayyım atandı ‘Evet’ mi diyeceğiz, tabii ki ‘Hayır’ diyeceğiz.”

Bu alana iyi bakın

HDP Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir ise “Başkanlarımız bugün cezaevinde ama hiç kuşkunuz olmasın, onlar zulme ve savaşa karşı boyun eğmedikleri için hep onurla anılacaklar. Ama onları tutuklayanlar AKP, MHP’nin yegâne sıfatları var, onlar zindancıbaşıdır. Onlara özgürlük alanında ‘Hayır’ diyoruz. Baskıyla zorla, zulümle sonuç alacağına inanlar, bu alana çok iyi baksınlar. Ey hükümet, ey devlet halkı bu yol, yol değildir. Gelin bu yoldan vazgeçin” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr