Yeşil sahalardaki ezeli rekabet borsaya da yansıyor. Spor kulübü hisseleri son dönemde zirve üste zirve yapıyor. Aldığı başarılı sonuçların ardından ligde yeniden liderliğe yükselen Beşiktaş’ın borsadaki hisseleri de son bir yılda neredeyse ikiye katlandı. Bir maç eksiğiyle Fenerbahçe’nin 1 puan üzerinde liderlik koltuğunda oturan Beşiktaş, borsada da rakiplerini geride bıraktı.

Sezonun başladığı 15 Ağustos’tan bu yana Beşiktaş hisseleri yüzde 141 yükselirken, bu akşam karşı karşıya geleceği ezeli rakibi Fenerbahçe’nin hisselerindeki yükseliş yüzde 16’da kaldı. Buna göre Beşiktaş hisselerindeki yükseliş Fenerbahçe’yi neredeyse 9’a katladı. Aynı dönemde Trabzon hisseleri yüzde 42.5 değer kazanırken Galatasaray yüzde 24 düşüşle borsada en çok para kaybettiren spor kulübü oldu.

Beşiktaş hisselerinin hızlı yükselişinin ardında futbol takımının bu sene Spor Toto Süper Lig’inde aldığı başarılı sonuçların yanı sıra bedelli sermaye artırımının iptali ve stadyum inşaatında sona yaklaşılmasının desteği bulunuyor.

Yüzde 200 değerlendi

Kulübün hisse fiyatları, ocak ayını yüzde 37.5 yükselişle 2.97 liradan tamamladı. Geçen yılın şubat ayından bu yana ise yüzde 89.56 değer kazandı. Fenerbahçe’nin hisseleri bir yılda  yüzde 1.51 düşerken, Trabzon hisseleri yüzde 27.3 yükseldi. Galatasaray ise yüzde 18.2 geriledi.

Yılbaşından bu yana Beşiktaş’ın hisseleri yüzde 118.5, piyasa değeri yüzde 200’e yakın değer kazandı. Kulübün piyasa değeri cuma rakamlarıyla 1 milyar 133 milyon lira. Beşiktaş’ın piyasa değeri geçen hafta 1.6 milyar TL’yi aşarken, borsanın en değerli takımı olmuştu. Fenerbahçe’nin piyasa değeri son sermaye artırımıyla 1 milyar 322 milyon liraya yükselirken, Galatasaray 380.5 milyon lira, Trabzonspor 191 milyon lira piyasa değerine sahip bulunuyor.

Spor hisselerinin yüzde 91’i yerli yatırımcılarda bulunuyor. Beşiktaş hisselerindeki yabancı payı oranı yüzde 9.29 seviyesinde bulunurken Fenerbahçe hisselerinde yabancıların payı yüzde 5 seviyesinde.


Birliğin geleceği sorgulanabilir

Küresel piyasalarda Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılması halinde Birliğin ve İngiltere’nin geleceğinin nasıl etkileneceği yeni bir tartışma gündemini oluşturuyor. İngiltere’nin AB üyeliğine ilişkin referandum 23 Haziran’da gerçekleştirilecek.

Birlikten ayrılmak İngiltere’nin ticaretini etkileyebilir. Ancak asıl önemlisi bu ayrılışla birlikte Yunanistan’da olduğu gibi AB’nin geleceği sorgulanabilir.  

İngiliz sterlini üyelikle ilgili belirsizlikler nedeniyle ABD doları karşısında 2009’dan beri ilk kez 1.40 seviyesinin altına geriledi. Sterlin, geçen hafta yaklaşık yüzde 3.5 değer kaybetti. Belirsizlikler nedeniyle Avro/dolar da düştü ve 1.0957 ile üç haftanın en düşük seviyesini gördü.

HSBC de İngiltere’nin AB’den ayrılması durumunda sterlinin dolar karşısında yüzde 20 değer kaybedebileceği uyarısında bulundu. İç piyasada da Avro/TL yüzde 1.34 düşüşle 3.2360 liraya inerken, önceki hafta 4.22 lira olan İngiliz sterlini 4.1080’e geriledi.




G20’DEN UYARI: Küresel şok yaratabilir

G20 ülkelerinin maliye bakanları, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasının “küresel ekonomi için şok etkisi yaratacağı” uyarısında bulundu. Çin’de yapılan ve iki gün süren G20 Maliye Bakanları Zirvesi'nin sonuç bildirisinde, Birleşik Krallık’ın AB’den olası ayrılığından duyulan endişe ifade edildi.

İngiliz yayın kurumu BBC’ye konuşan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, 23 Haziran’da yapılacak AB referandumunun önemine dikkati çekerek, “Dünyanın en büyük ülkelerinin maliye bakanları, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının dünya ekonomisinde şok etkisi yaratacağı konusunda hemfikirler. Bu dünya ekonomisi için şok olacaksa, İngiliz ekonomisine etkisini siz düşünün” ifadelerini kullandı.

Gün sayıyor

Ancak İngiltere’den G20 Maliye Bakanlarının uyarısını, 15 üyesi AB dışında olduğu için saçma bulanlar da oldu. İngiltere’nin eski Maliye Bakanlarından Nigel Lawson, “İngiliz halkına ne yapması gerektiğini G20 söylememeli. Birleşik Krallık’ın AB'den ayrılmasının ekonomik şok etkisi yaratacağını söylemek saçmadır. G20’nin 15 üyesi, AB dışında bulunuyor. Bu durum herhangi bir şok etkisi yaratmıyor. Bu ülkelerin bir çoğunun ekonomisi, AB üyesi ülkelerinden daha iyi” diye konuştu.
Birleşik Krallık’ta 23 Haziran’da yapılacak AB referandumunda, halka, “Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?” sorusu yöneltilecek.

AB referandumunun tarihinin açıklanmasının ardından Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’ın AB’den çıkılması yönünde kampanya yürüteceğini açıklamıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr