Güne Olağan Üstü Hal (OHAL) ile başlayan ülkede, piyasalar borsadaki satışlar dışında gelişmeleri olağan karşıladı. Borsa 100 endeksinde kayıplar yüzde 4’ü aşarken, dolar önceki gün gördüğü tarihi zirveden kâr satışlarıyla 3.06’ya döndü. Piyasaların OHAL uygulamasına oldukça temkinli yaklaşması, piyasaların OHAL’in tam olarak ne ifade ettiğinin bilinmemesi olarak yorumlandı.

Asya piyasalarında en yüksek 3.0946’yı gören dolar/TL, bu seviyeden gelen satışlarla düşerek 3.0550’ye kadar geriledi ve saat 10.05 itibarıyla 3.0650 seviyesinde dengelendi. Avro dün 3.4109 ile son 2.5 ayın en yüksek seviyesini görmesinin ardından 0.5 gerileyerek 3.38’den alıcı buldu.

 Yabancı öngördü

Dolar/TL, dün gün boyunca darbe girişiminin yarattığı volatilite, Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu izlemeye alması ve TCMB’nin faiz indiriminin yanı sıra devlet kurumlarında yoğun açığa alınma ve görevden uzaklaştırmaların baskısı altında kalmıyı sürdür. Rabobank Analisti Piotr Matys, Türk lirasının kayıplarını 3,10 seviyesine kadar artırabileceğini söyledi.

Banka tahvillerinde de rekor düşük seviyeler görüldü. Spot piyasada önceki gün yüzde 1.2 değer yitiren altın dün 28 Haziran’dan bu yana en düşük düzey olan 1,310.56 dolara kadar geriledikten sonra şu anda yüzde 0.1 kayıpta durdu.

Türkiye etkiler

Yabancılar geçen hafta net 1.2 milyar dolarlık menkul kıymet alımı yapması, yabancı darbeyi öngördü yorumlarına neden oldu.

Merkez Bankası’nın haftalık bültenine göre, bir önceki hafta 43 milyar 644,7 milyon dolar olan hisse stok miktarı 46 milyar 402.3 milyon dolara çıktı. Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Mario Draghi, Türkiye’de yaşanan gelişmelerin Avro Bölgesi güvenini etkilemesinin olası olduğunu aktardı.

IMF tahmin düşürdü

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye için 2016 büyüme tahminini korudu, 2017 tahminini düşürdü. IMF, Türkiye’ye hukukun üstünlüğünü, yargı bağımsızlığını ilerletmesi tavsiyesinde bulundu. IMF, Türkiye için 2016 yılı GSYH büyüme tahminini yüzde 3.8 olarak korurken, 2017 için beklentisini ise yüzde 3.4’ten 3.2’ye indirdi. IMF, Çin’in Chengdu kentinde 23-24 Temmuz tarihlerinde yapılacak G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı için hazırladığı “Global Görünümler ve Politika Zorlukları’ raporunda aralarında Türkiye’nin de olduğu ülkelere tavsiyelerde bulundu.

Şimşek’ten uyarı

Dövizdeki hareketler enflasyon için olumsuz olacak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Ankara’da yaptığı açıklamalarda, döviz kurundaki hareketlerin enflasyon için olumsuz olacağını belirterek, ekirdek enflasyondaki geçici düşüşün durabileceğini ifade etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr