Britanya’nın çiçeği burnunda Başbakanı Theresa May’in yeni kabinede Dışişleri Bakanı olarak Boris Johnson’u ataması dünya gündemine oturdu. Geçmişte editörlüğünü yaptığı The Spectator dergisinin düzenlediği Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret şiiri yarışmasının galibi olan Johnson, atanmasından dolayı onur duyduğunu söyleyerek “Böylesine bir şans verilmesinden dolayı gururluyum” dedi.

Gafların prensi

Johnson nisan ayında Daily Telegraph gazetesindeki yazısında da Almanya Başbakanı Angela Merkel’i, Erdoğan’ın ‘kaprislerine boyun eğmekle’ suçlamıştı. Johnson, ABD’de Demokrat Parti’nin muhtemel başkan adayı Hillary Clinton’ı ise “Saçını sarıya boyatmış, sarkık dudaklı, sert mavi bakışlı, akıl hastanesindeki bir hemşire”ye benzetmişti. ABD Başkan Barack Obama da Johnson’un gaflarından payını alan isimlerden. Johnson, Britanya’nın eski başbakanı Winston Churchill’in büstünün Obama’nın ofisinden kaldırılması kararı üzerine Başkan’ın Kenya kökenine gönderme yaparak bu nedenle Britanya İmparatorluğu’ndan hazzetmediğini öne sürmüştü. May’in iki hafta önce müzakere yetenekleri ile dalga geçtiği Johnson’u bu göreve getirmesinin nedeninin potansiyel bir rakipten kendini korumak olabileceği belirtildi.

Independent özür diledi

Independent gazetesi ise Johnson’un atanmasından dolayı tüm dünyadan özür diledi. Gazete çalışanlarının kaleme aldığı açık mektupta Johnson’un Britanya halkı da dahil dünya liderlerine hakaret ettiği, yurt dışı ziyaretlerinde de uygun olmayan açıklamalar yaptığı hatırlatılırken “Küresel sahnede, Britanya’nın yüzü olarak Alexander Boris de Pfeffel Johnson ile uğraşacağınız gerçeğinden dolayı lütfen naçizane özürlerimizi kabul ediniz” denildi.

Gazete çalışanları, dışişleri görevinin beraberinde getirdiği uzun uçuşlar, bitmeyen toplantılar ve Brüksel’i ziyaretler gibi yoğun ajandadan ötürü Johnson’un görevinden ‘nefret etmesi’ olasılığının tek teselli olduğunu belirtip “En azından başbakanımız değil. Şimdilik” ifadelerini kullandı. Johnson’un evinin merdivenlerine asılan “Üzgünüz dünya” yazılı bir karton da Sky News kameralarına yansıdı.

Britanya’nın en tuhaf siyasilerinden biri olan 52 yaşındaki Johnson, Osmanlı döneminde Damat Ferit Paşa hükümetinde bakanlık yapmış olan Ali Kemal Bey’in torununun oğlu. Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılması kampanyasının önde gelen isimlerinden Johnson’un Avrupa Parlamentosu’nun muhafazakâr üyelerinden olan babası Stanley, David Cameron hükümetinde bakanlık yapan erkek kardeşi Jo ve gazeteci-yazar kız kardeşi Rachel, Britanya’nın Avrupa Birliği’nde kalması taraftarıydı. Boris Johnson eski Başbakan David Cameron ile elit Eton Koleji ve Oxford Üniversitesi’den okul arkadaşı. Bir ara Times gazetesinde çalışan Johnson, bir yazıda yorum uydurduğu için kovuldu. 2001 yılında Muhafazakâr Parti’de siyaset hayatına atıldı. Ancak evlilik dışı ilişkisi konusunda çıkan haberlerle ilgili yalan söyleyince bir kez daha işinden oldu. Johnson, 2008-2016 yıllarında başkent Londra’nın belediye başkanlığını yaptı.

Fransız mevkidaşı: Johnson bir yalancı

Reuters’e konuşan isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Türk yetkili, Britanya’nın yeni Dışişleri Bakanı Boris Johnson’un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye hakkında ettiği sözlerin üzerine bir sünger çekeceğini ancak bu tür yorumların devamı halinde ilişkilerin zarar göreceğini kaydetti.

Pazar günü Brüksel’de yapılması planlanan ve AB Dışişleri Bakanları’nın katılacağı akşam yemeği Johnson’un göreve gelmesi ile iptal edilebilir. Reuters’e konuşan bir diplomat “Johnson sürpriz bir seçimdi, güvenilirliği konusunda soru işaretleri var” dedi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Britanya’da güvenilir birine ihtiyaç varken bir yalancının göreve seçildiğini açıkça belirtti. Ayrault, “Boris Johnson konusunda kaygılanmıyorum fakat kampanya boyunca Britanya halkına çok yalan söyledi. Müzakere edeceğim güvenilir, inanılır bir ortağa ihtiyacım var” yorumu yaptı.

Toner gülümsemesini gizleyemedi

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, Johnson ile ilgili yorum yaparken yüzüne yayılan gülümsemeyi saklayamadı. Çek Cumhuriyeti’nden milletvekili Pavel Telicka ise “İnsanlar Başbakan May’in espri anlayışı olmadığını söylerler. Boris Johnson’u atayarak bunun doğru olmadığını kanıtladı” mesajını paylaştı. ABD’li politika analisti Ian Bremmer “Belki de Britanyalılar bizimle eğleniyordur. Belki de bunu hak ettik” dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel konuyla ilgili yorum yapmazken Johnson Twitter’da #Außenminister (foreign minister) hashtagi ile alay konusu oldu. Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı Ralf Stegner, “Böyle bir seçim Theresa May’i daha güçsüz gösteriyor” derken Johnson’un “örnek bir diplomat” olmadığına dikkat çekti. Yeşiller Partisi’nin eşbaşkanı Simone Peter, Johnson’un atamasını kurda kuzu emanet etmek gibi olduğunu söyledi. Eski İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt,Twitter’da “Şaka olmasını umuyordum ama korkarım ki değil” yorumunu yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr