Sahip olduğu doğal güzelliklerini, kendine has kent dokusunu, tarihi ve kültürel mirasını koruyarak sürdürebilir kılan Bolu Göynük, Cittaslow (Sakin Şehir) oldu. Türkiye’den 11 şehrin üye olduğu Uluslararası Cittaslow (Sakin Şehirler) Birliği’ne üyeliği resmileşen Göynük evrensel eleme kriterlerini, halkının da desteğiyle başarılı şekilde yerine getirdi. Göynük’ün, Cittaslow felsefesi ile yaşayan bir kent olduğunu kaydeden Göynük Belediye Başkanı ve İpek Yolu Belediyeler Birliği (İPEKBİR) Başkanı Kemal Kazan “Uluslararası Cittaslow Birliğine” üye olmak, Cittaslow olmak bizim için çok anlamlı ve önemli” dedi.

2014 yılında Uluslararası Cittaslow Birliği’nin Türkiye Koordinatörü Seferihisar Belediyesi’ne üyelik başvurusunda bulunan Göynük Belediyesi, üyelik kriterlerini yerine getirerek Cittaslow Birliği’ne üyeliği kabul edildi. Uluslararası Cittaslow Birliği’nin Türkiye Genel Kurul toplantısı hafta sonu Artvin’in Şavşat ilçesinde yapıldı. Genel Kurul toplantısına AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Uluslararası Cittaslow Birliği Genel Sekreteri Pier Giorgio Oliveti, Seferihisar Belediye Başkanı ve Cittaslow Uluslararası Başkan Yardımcısı aynı zamanda Cittaslow Türkiye Koordinatörü olan Tunç Soyer, Cittaslow Türkiye Teknik Koordinatörü Bülent Kösem, Cittaslow Türkiye Bilim Komitesi üyeleri Prof. Dr. Murat Barkan, Prof. Dr. Rıdvan Yurtseven, Ferhat İlker Ünsever’in yanı sıra Türkiye’de Cittaslow ünvanlı 11 İlçenin Belediye Başkanları ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden Üye Belediye Başkanları katıldı. Toplantıda Cittaslow Birliği’ne üyelik süreci tamamlanan Bolu Göynük, Sinop Gerze ve Isparta Eğirdir ilçelerinin Cittaslow sertifikaları verildi.

Cittaslow Türkiye Genel Kurulu'nda konuşan AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla Cittaslow felsefesi ile yaşayan kentlerin bu ağa katılarak gerekli değeri gördüklerini söyledi. Kışla, “Cittaslow olan kentlerin tüm çabalarını ve projelerini destekleyeceğiz, çevreyi koruyacağız. Bunun için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız” dedi.

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz de yaptığı konuşmada, “Cittaslow felsefesi, kendine özgü tarihi ve kültürel dokusunu koruyarak yaşatan kentler için oldukça önemli. Cittaslow bir anlamda aile birliği ve ben de bu ailenin bir ferdi olduğum için çok mutluyum” diye konuştu.

Toplantıda konuşan Göynük Belediye Başkanı ve İpek Yolu Belediyeler Birliği (İPEKBİR) Başkanı Kemal Kazan Cittaslow Birliği’nde yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bugünden itibaren Cittaslow olan Göynük’ün de dünyadaki güzel örneklerinden biri olacağına inanıyorum” dedi.

Kent hayatının koşuşturmacasından yorulanlar için sakinliğin huzurun önem kazandığını vurgulayan Kemal Kazan, şunları söyledi:

“Hayatı keyif alarak yaşamak için Cittaslow felsefesi çok önemli. Bu anlayış, bir kentin yaşam kalitesinin iyileştirilmesinin ve kalkınmasının o kentin kendine özgün yapısının, mimarisinin, gelenek ve göreneklerinin, yerel yemeklerinin ve tarihsel kimliğinin korunmasıyla mümkün olabileceğini gösterdi. Gelişmek ve ilerlemek isteyen kentlerin çevreye, doğaya saygılı, özgün kent kimliğini koruyarak mümkün olduğunu gösteren bu hareketi başlatanları ve örnek kentlere imza atanları yürekten tebrik ediyorum. Göynük’te kent hayatının insanları boğan, kısıtlayan ortamından sıyrılarak doğaya ve eski zamana olan özlemlerini giderdikleri bir ortam yaratmak için çalışıyoruz. Türkiye’den 11 şehrin üye olduğu Cittaslow Birliği’nde Göynük’ün de yer alacak olmasından çok mutluyuz. Biz de bu felsefenin Göynük’e katacaklarıyla sahip olduğumuz potansiyeli daha da iyi değerlendireceğimize, uluslararası platformda oluşturacağımız strateji ile tanınırlığımızın artacağına yürekten inanıyoruz. “Uluslararası Cittaslow Birliğine” üyelik için ilk adımı 2014 tarihinde Seferihisar Belediyesi’ne müracaat ederek attık. Halkımızı da 2014 yılından itibaren Cittaslow hakkında bilgilendirdik. Girişimcilerin de yatırımlarını bu doğrultuda yapmalarını teşvik ettik. Turizm sektöründe olanlara hatta bu sektöre ilgisi olanlara eğitimler verdik. Göynük’te termal turizmin gelişmesi için de çabalarımız da sonuç verdi ve termal tesis yatırımlarına da başlandı. Kendine has kent estetiği olan Göynük’ün bu dokusunun bozulmaması için imar planlarımızı hassasiyetle oluşturmaya devam ediyoruz. Göynük, Anadolu’daki Türk yaşayışının ve yerleşme kültürünün önemli örneklerini aslına uygun olarak günümüze taşıyan kentlerden biri. Son yıllarda Türkiye’nin gözde destinasyonlarından biri olarak öne çıktık. Göynük, mimarisini ve doğal güzelliklerini koruyarak, geleneklerine sahip çıkan “Bir Osmanlı Kenti” olarak tanınıyor. Tüm bu yönleriyle çeşitli bilimsel ve tarihi araştırmalara konu oluyor. Mimari, doğal yapı ve folklor yönünden bozulmamışlığın simgesi olarak görülüyor. Akşemseddin Diyar-ı olarak da bilinen Göynük aynı zamanda sahip olduğu camii ve türbeleriyle inanç turizminin de merkezlerinden biri. Osmanlı mutfağının tüm özelliklerini taşıyan Göynük Mutfağı’nın bu yönüyle “slowfood” çalışmaları kapsamında desteklenebileceğini ve bu çalışmalarla yöresel ürünlerimizin değer kazanacağını düşünüyorum. Göynük’ü ünlü bir seyahat yazarımız “zamanın durduğu kent” diye nitelemişti. Gerçekten de yavaş akar bizim kentimizde yaşam. Kentimizin Cittaslow yani “sakin kent” seçilmesinden gurur ve onur duyuyoruz. Bu anlamlı yolculukta Göynük’e destek veren Cittaslow olmamıza katkıda bulunan herkese gönülden şükranlarımı sunarım. Bu arada ülkemizde ilk Cittaslow olma özelliğini taşıyan Seferihisar’a da bize ve diğer ilçelere olan öncülüğünden dolayı bir kez daha teşekkür ederim."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr