ABD askerleri Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Musul’a yakın bölgelerinde operasyona hazırlanıyor

ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye’de Rakka’yı, Irak’ta Musul’u IŞİD’den kurtarma operasyonlarına Türkiye’nin katılımı gündemdeyken, koalisyonun yeni komutanı Stephen Townsend Musul operasyonunun ekimde başlayabileceğini, Rakka içinse beklemede olduklarını belirtti. Ancak CIA Başkanı John Brennan ne olursa olsun Suriye ve Irak’ın bölüneceği bir tablo çizdi. West Point’in “CTC Sentinel” adlı yayın organına mülakat veren CIA Başkanı, Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğünün yeniden sağlanabileceği, merkezi hükümet tarafından yönetilebileceğinden kuşkulu olduğu mesajını verdi: “Suriye ve Irak’ın yeniden biraraya gelip gelemeyeceğini bilmiyorum. Çok fazla kan döküldü, çok fazla yıkım yapıldı. Her iki ülkede adil biçimde yönetecek merkezi hükümetlerin kurulduğunu görmeye ömrümüm yeteceğinden şüpheliyim.” Kürt bölgeleri gibi birçok özerk bölgenin ortaya çıkabileceğini ve merkezi hükümetin yerini alabileceğini dile getirdi.

IŞİD KOLAY BİTMEZ

Ardından Washington’da bir ulusal güvenlik zirvesinde konuşan CIA Başkanı, “IŞİD Suriye ve Irak’ta daha epey bir süre varlığını sürdürecek” diyerek yabancı savaşçıların daha uzun yıllar boyunca Batılı hükümetlerin başına bela açmaya devam edeceğini söyledi. CIA’daki görevi boyunca karşılaştığı en karmaşık sorunlardan birinin Suriye olduğunu belirten Brennan “Suriye’de IŞİD’e karşı sahada bazı başarılar kazansak da siyasi, ekonomik reformlar, toplumsal ve dinsel gerilimler ve mezhepsel çatışmalar bağlamında zorluklar daha da artacak” dedi.

Wall Street Journal’a konuşan Townsend ise Musul’u geri alma operasyonunun gelecek haftalarda başlayacağını söyledi. Irak Terörle Mücadele komutanlarından Maan Sadi, “Ekim başında operasyonu başlatmamız muhtemel” dedi. France 24’e konuşan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani de Musul’un yıl bitmeden geri alınabileceğini söyledi. Townsend, bunun için ABD’nin ilave 400 asker gönderdiğini, operasyonun Kayyare’den başlayacağını belirtti. “Uzun ve zorlu bir muharebe olacak. Burada bir kuşatmadan bahsediyoruz. 3000-4500 IŞİD’linin Musul’da olduğunu düşünüyoruz.

Üçte biri ‘en çetin savaşçılar’ olarak orada ölecekler, fakat geriye kalanlar bir cebinde IŞİD diğer cebinde Irak bayrağı taşıyarak hayatta kalmaya çalışan insanlar” diye konuşan Townsend, Türkiye’nin Suriye’ye askeri müdahalesinin ardından Rakka operasyonunun “şimdilik beklemede” olduğunu söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr