Referandum, görevdeki üçüncü dönemi olan 56 yaşındaki Devlet Başkanı Evo Morales'in isteği üzerine gerçekleştirildi. Ancak anketler referanduma katılanların yaklaşık yüzde 52'sinin hayır oyu kullandığını gösterdi. Seçim görevlileri oy sayımının normalden yavaş ilerlediğini belirtti. Özellikle Morales'e desteğin yoğun olduğu kırsal bölgelerde oy sayımının geciktiği haberleri geliyor.

 Morales, reformları tamamlamak için daha fazla süreye ihtiyaç duyduğunu savunsa da muhalefet üst üste dört dönem başkanlığın demokratik olmadığını kaydediyor. Bolivya'da 2013'te yapılan anayasa değişikliği ile arka arkaya başkan seçilebilme hakkı üç döneme çıkarılmıştı. Referandumdan evet oyu çıksaydı, Ocak 2006'dan bu yana görevde olan Evo Morales'in 2025 sonuna kadar görevde kalabilmesi mümkün olacaktı.

 Bolivya'nın yerli kökenli ilk devlet başkanı olan Evo Morales, 2014'teki seçimlerde yüzde 62 oyla üçüncü kez başkan seçilmişti. Morales'in görev süresi 2020'de sona erecek. Eski bir koka çiftçisi olan Morales göreve geldiğinden bu yana ülke ekonomisi yıllık ortalama yüzde 5 büyüdü.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr