Enflasyon rakamına ilişkin yazılı değerlendirmede bulunan Böke, 2016 Ocak ayı verilerine göre tüketicinin enflasyonunun 2015’in aynı ayına kıyasla yüzde 9,58 düzeyine yükseldiğini, yeniden çift haneli enflasyon oranlarına doğru bir eğilim ortaya çıktığını belirterek, bu oranın Merkez Bankası’nın yüzde 5’lik enflasyon hedefini bir kez daha tutturamayacağını gösterdiği tespitinde bulundu.
CHP’li Böke, bununla birlikte büyük bir politika değişikliği olmazsa henüz bir ay önce açıklanmış olan Orta Vadeli Program’ın da şimdiden geçersiz hale geldiğine de işaret ettiğini belirtti.

Vatandaşlar için hayat pahalılığının en çok en temel ihtiyaçları olan gıdada hissedildiğini dile getiren Parti Sözcüsü Böke, şöyle devam etti:

2016 Ocak ayında yıllık gıda enflasyonu yüzde 11,74. Yıllardır mutfak enflasyonu hep genel enflasyonun üzerinde gerçekleşiyor ve Türkiye dünyadan bu anlamda olumsuz olarak ayrışıyor. Dünya gıda fiyatları düşerken Türkiye’de gıda fiyatları artıyor; 2015 yılında ise dünyada gıda fiyatları yüzde 19 gerilerken Türkiye’de 13.8 artmıştı. Gelir düzeyi düşük vatandaşlarımızın tüketim sepetinin yüzde 29’unu gıda oluşturduğundan mutfaktaki bu yangın Türkiye’de gelir eşitsizliğine katkıda bulunan bir süreklilik haline gelmiştir. Mutfaktaki yangın gelir düzeyi düşük vatandaşlarımız için bir çeşit vergiye dönüşmüştür. “

"FİYATLAR TIRMANIYOR BAKAN ÜRETİCİYİ AZARLIYOR"

Böke, gıda fiyatlarındaki bu artışın Türkiye’nin kapsamlı bir tarım reformu ihtiyacını tespit ettiğini vurguladı ve “Bu gerçeği görmezden gelen Tarım Bakanı ise sorunu doğru tespit etmeyip belirgin şekilde zamlanan ekmek ve et fiyatları üzerinden fırıncıları ve et üreticilerini azarlamaktadır. Sayın Bakan’ın görevi azarlamak değil, yanlışları düzeltmek, sağlıklı bir sistem ve piyasa oluşmasını sağlamaktır. Bakan’lar icraattan sorumludurlar, sorunu tespit eder çözüm olacak politikaları önerir ve uygularlar. Başkalarını suçlayarak sorumluluktan kaçılan merciler olmamalıdırlar. “ izahında bulundu.
Böke, en temel gıda olan ekmeğe Ankara’da yüzde 33, İstanbul’da ise yüzde 25 zam yapıldığını belirterek diğer yandan et fiyatlarındaki tırmanış da devam etiğini, et fiyatlarındaki artışın üretimin kısıtlılığından kaynaklandığına işaret etti.

Enflasyondaki artışın, petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen engellenemediğini belirten Selin Sayek Böke, şunları kaydetti:

“Haziran 2014’ten itibaren ham petrol fiyatı yüzde 70 azalmıştır. Ancak, aynı tarihlerde Türkiye’de benzin fiyatları sadece yüzde 15 civarında ucuzlamıştır. Bunun bir kısmı kötü ekonomi yönetimi ve bağımsızlığını kaybeden Merkez Bankası’nın işlevsiz para politikası sebebiyle TL’nin bu dönemde yüzde 41 değer kaybetmesinden kaynaklanmaktadır. Kısacası Dünya’da petrol ucuzlarken Türkiye’de siyasi baskılarla Merkez Bankası’nın elini kolunu bağlayan ve kutuplaşmayla kendi iktidarını sürdürme politikası güden iktidar Türkiye’nin siyasi riskini artırmakta ve TL’nin değer kaybına sebep olmaktadır. Petrol dünyada ucuzlarken Türkiye’de ucuzlamamasının sorumlusu iktidardır. CHP’nin Yeni Kalkınma Hamlesi Merkez Bankasının kağıt üzerindeki bağımsızlığını gerçek kılacak ve saygınlığını artırarak para politikası yoluyla da ekonomin doğru ve iyi yönetilmesini sağlayacaktır. Eğer dünyadaki ham petrol fiyatı düşüşlerinin tamamen tüketici fiyatlarına yansıtılsaydı 2014 ve 2015 yılında enflasyon yaklaşık 1’er puan daha düşük, 2015 yılında 8,8 olan enflasyon yaklaşık yüzde 7,9 olarak gerçekleşebileceğini aktaran Böke, vergi reformundan kaçan iktidarın vatandaşın enflasyonun yüksek kalmasına sebep oldu."

Tüm dünyada et ucuzlarken, petrol ucuzladığı için ulaşım ve ısınma ucuzlarken Türkiye’de hayatın pahalanmaya devam etiğini anlatan Böke, “Türkiye’de sofralara et konamaz, ekmek yenemez hale gelmiştir. Bu besinleri sofralara koymak için gidilecek işe ulaşmak pahalanırken tüm Dünya’da bu sofralar daha ucuz, ulaşım daha kolay. Türkiye’nin yeni bir kalkınma hamlesine ve bunu gerçekleştirecek güçlü kadrolara ihtiyacı vardır. CHP’nin önerdiği köklü tarım reformunu mutfaktaki yangını söndürecek, CHP’nin teminatı olduğu Merkez Bankası bağımsızlığı enflasyonu düşürecek, CHP’nin toplumun tüm kesimlerini bir araya getiren yönetim anlayışı Türkiye’nin siyasi riskini azaltarak TL’nin değer kaybına kalıcı olarak çare olacak ve vatandaşımızı rahatlatacak Yeni Kalkınma Hamlesi ile refahı artıracaktır.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr