15 Temmuz darbe girişiminin ardından olağanüstü hal ilan etmek için Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin (ICCPR) 4’üncü maddesinden istisna tutulmayı isteyen Türkiye’ye BM uzmanlarından ‘zehir zemberek’ bir açıklama geldi. BM’nin Cenevre ofisinden 19 uzman ve çalışma gruplarının imzasıyla yapılan açıklamada Türkiye’nin OHAL ilan etmesi için gerekli şartların oluşmadığı vurgulandı ve “4’üncü maddedeyi istisna tutmak tüm sorumluluklarınızı sınırsız yetkiyle kullanma hakkı vermez” denildi.

Türk hükümetinden “hukukun üstünlüğüne kriz durumunda da” bağlı kalması istenen açıklamada, “Türkiye kritik bir dönemden geçiyor. İstisna tedbirleri, ülkeyi daha derin bir krize sürükleyecek şekilde kullanılmamalı” ifadeleri kullanıldı.

Bu açıklama çok farklı!

BM kaynakları, “Çok az sayıda açıklama bu kadar çok imzacı barındırır” yorumunu yaptı.

Demokrasi için geliyor

Türkiye’nin peş peşe yaşadığı saldırılara karşı NATO müttefiklerinden yeterli destek bulamadığı sitemlerinin ardından ABD tutum değiştirdi. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price’ın açıklamasında terör saldırıları kınanırken ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, ‘Türkiye’nin

güvenlik ve demokrasisine olan taahhütünü tekrar teyit etmek için’ gelecek hafta Ankara’yı ziyaret edeceği belirtildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr