Suriye’de Rusya-Türkiye garantörlüğünde varılan kırılgan genel ateşkese ve bunun bir sonraki aşamasını oluşturan siyasi çözüme yönelik taraflar arasındaki Astana görüşmesine BM Güvenlik Konseyi’nden tam destek geldi. Yeni yıl ile birlikte bu kararla Suriye’de 2011’den bu yana süren şiddetin son bulması yönünde umutlar bir kez daha arttı.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), önceki gün Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde hazırlanan ateşkes anlaşmasıyla ilgili tasarıyı ilk olarak kapalı oturumda görüştü, ardından oylamaya gidildi. Türkiye ve Rusya’nın, Suriye’de şiddeti sona erdirme ve siyasi görüşmeleri hızlandırmaya yönelik çabalarını da destekleyen karar, BM Güvenlik Konseyi’nde oy birliğiyle kabul edildi.

İnsani yardım vurgusu

Ülke geneline “acilen, güvenli ve engelsiz” insani yardım ulaştırılmasını öngören karar, ocak ayının ortalarına doğru rejim ve muhalifler arasında Kazakistan’ın başkenti Astana’da, BM’nin desteğinde müzakerelerin başlamasını talep ediyor. Astana sürecinin mimarları Moskova-Ankara- Tahran. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile muhaliflerin temsilcilerinin katılacağı görüşmelerin 15 Ocak’ta yapılması planlanıyor. Karar metninde, Astana’daki görüşmelerin, BM himayesinde 8 Şubat’ta İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılacak toplantının “önemli bir etabı” olduğuna dikkat çekildi.

‘2016’yı bitirirken uzlaştık’

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin cuma günü Astana’daki görüşmelerin hazırlıkları için yapılan toplantıya Mısır, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar’ı da davet etmişti. ABD’nin müstakbel Başkanı Donald Trump yönetimindeki yeni hükümetin de “önemli bir katılımcı” olacağı ifade edildi.

Oylamanın ardından açıklama yapan Britanya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Peter Wilson, “2016’yı bitirirken Suriye’de kan dökülmesini engelleme zamanının geldiği konusunda anlaşabildik” dedi. Rusya’nın BM temsilcisi Çurkin de BMGK üyelerine destekleri için teşekkür ederek “Çok zor bir yıl olduğunu hepimiz biliyoruz” ifadesini kullandı.

Ancak kararı kabul etmelerine karşın ABD, Britanya ve Fransa’nın temsilcileri ateşkes planının ayrıntıları konusunda bilgilendirilmediklerine işaret ederek örneğin ateşkesin hangi silahlı gruplar için geçerli olduğunun tam olarak bilinmediğini savundu.

‘Ateşkesi sonlandırırız’

Bu arada, Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) kimi grup hükümet güçleri ve müttefiklerinin bombardımanının bazı bölgelerde sürdüğünü belirterek bunun durmaması halinde geçen perşembe gece yarısı yürürlüğe giren ateşkese son vereceklerini belirtti.

ELLER UZLAŞI İÇİN KALKTI

Suriye’de ateşkes sağlanmasına yönelik çabaları destekleyen karara BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada evet çıktı. Gözler Moskova-Ankara-Tahran inisiyatifindeki Kazakistan’ın başkenti Astana’da bu ay içinde yapılacak toplantıda Suriye krizine yönelik tarafların masaya oturması yönündeki çabalara çevrilirken Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim de önceki gün İran’da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile (sağda) bir araya geldi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr