Birleşmiş Milletler Genel Kurul Salonunda  iki bölüm olarak yapılan açık oturum, Birleşmiş Milletler Webb-TV'de canlı olarak ortak yayınlandı. Genel Sekreter adayları açık oturumda, Birleşmiş Milletlerin karşı karşıya olduğu sorunlar ve olanakları ile ilgili vizyonlarını anlattılar ve dinleyici olarak katılan diplomatların sorularını da yanıtladılar.

Açık oturumun dün gece düzenlenen birinci bölümüne, çekilen kura sonucu adaylardan Hırvat Vesna Pusic, Portekizli Antonio Guterres, Arjantinli Susana Malcorra, Sırbistanlı Vuk Jeremic  ve Moldavyalı Natalia Gherman katıldılar.

Oturumun ikinci bölümünde ise adaylardan Yeni Zelandalı Helen Clark, Slovakyalı Danilo Turk, Kosta Rikalı Christiana Figueres, Karadağlı Igor Luksic ve Bulgaristanlı Irina Bokova yer aldılar.
Adaylardan Makedonyalı Srgjan Kerim  ve Slovakyalı Miroslav Lajcak oturumlara katılamayacaklarını bildirdiler.

Birleşmiş Milletler 70. Dönem Genel Kurul Başkanı Danimarkalı Mogens Lykketoft, BM tarihinde ilk gerçekleştirilen Genel Sekreter adaylarının açık oturumunu değerlendirirken, daha önce Genel Sekreter’in "kapalı kapılar ardında" seçildiğine işaret ederek, "Bu kez bütün BM üye ülkeleri ve bütün dünyaya genel sekreter adaylarının kim, vizyonlarının ne ve performanslarının nasıl olduğunu gösterme şansını sağlamak istiyoruz" diye  konuştu.
Birleşmiş Milletler Tüzüğü’ne göre Genel Sekreter, Güvenlik Konseyi’nin tavsiyesi ile BM Genel Kurulu tarafından seçiliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr