Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan Suriye için barış görüşmelerinin verimli geçtiğini ve bunun Cenevre görüşmeleri öncesi büyük önem arz ettiğini açıkladı.

RT televizyonuna konuşan de Mistura, Astana'da kısa süreliğine olsa da ilk kez Suriye hükümetiyle silahlı muhalefet temsilcilerinin aynı masaya oturduğunu kaydetti: "Onlar Rusya, İran, Türkiye, ABD ve BM temsilcileriyle birlikte aynı masada oturdular. Üstelik ABD elçisi yeni başkanın iradesini temsil ediyordu."

'ATEŞKES PEKİŞTİRİLDİ'

Görüşmeden somut bir sonuç elde edildiğini kaydeden de Mistura "Saatler süren tartışmanın ardından yeni ateşkesin öncekilerinden farklı olarak bozulmayacağını garanti edebilecek bir mekanizma oluşturuldu" şeklinde konuştu.

Astana'daki görüşmelerin önümüzdeki şubat ayında Cenevre'de yapılması planlanan Suriye görüşmelerine hazırlık açısından da çok yararlı olduğunu kaydeden De Mistura, şöyle devam etti: "Böyle ciddi bir hazırlıktan sonra ateşkesin sağlanması, bu tür görüşmeler için gereken siyasi iklimi sağlama fırsatını veriyor."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr