BM'nin hayatta kalan Ezidiler ile yapılan röportajlara dayanarak hazırladığı raporda, IŞİD'in Ağustos 2014 tarihinden bu yana Irak ve Suriye'deki 400 bine yakın Ezidi'yi sistematik olarak yok etmeye çalıştığı ve bu bağlamda işledikleri suçların 1948 tarihli Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi uyarınca soykırım olarak nitelendirilebileceği bildirildi.

Ezidilere yönelik soykırımın hala devam ettiğine dikkat çeken raporu hazırlayan soruşturma komisyonunun başkanı Paulo Pinherio, soykırım suçunun BM Güvenlik Konseyi dahil olmak üzere siyasi düzeyde çok daha kesin eylemleri beraberinde getirmesi gerektiğini ifade etti.

BM müfettişi Carla del Ponte ise IŞİD'in Şengal Ezidilerini yok etme niyetini açıkça ifade ettiğini, bu durumun işledikleri suçların soykırım olarak nitelendirilmesine yol açan sebeplerden biri olduğunu söyledi. Raporda ayrıca Suriye ve Irak'ın IŞİD'in kontrolünde olan bölgelerinde yaşayan hiçbir grubun Ezidilerin karşı karşıya kaldığı kadar büyük bir yıkım yaşamadığı belirtildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr