Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye'nin İdlib kentinde düzenlendiği iddia edilen 'kimyasal saldırı' üzerine bugün New York'ta toplandı.Türkiye saati ile 17.00'de başlayan toplantı öncesi ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, gazetecilere yaptığı açıklamada, İdlib'deki kimyasal silah salldırısının son derece endişe verici olduğunu söyledi.

NTV'nin haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, Suriye'de Beşşar Esad rejiminin düzenlediği iddia edilen kimyasal silah saldırısına ilişkin bir soru üzerine, "Verileri topluyoruz. Belirttiğim gibi, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) konuyu takip ediyor. Eğer her şey göründüğü gibiyse bu bir savaş suçudur" şeklinde konuştu.

Yetkili, Esad rejiminin garantörlerine seslenerek, "Rejimi dışarıdan destekleyenler ve rejimin garantörü olduğunu söyleyenlerin cevap vermesi gereken çok soru var. Bu çocuk ve kadınlar dahil olmak üzere masum insanlara karşı yapılmış berbat bir saldırıdır. Rusya ve İran Astana'da düzenlenen barış görüşmeleri için rejimin garantörü. Bugün Rusya Suriye'de gerçekleşen saldırıyla hiçbir ilişkisi olmadığını söylüyor, fakat konu bu değil. Mesele, rejimi yaptıklarından sorumlu tutmadaki başarısızlıkları ve isteksizlikleridir”  dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr