FIFA'nın eski başkanı Sepp Blatter, yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili tüm detayları anlattı.
Fransız RMC'ye konuşan Blatter, hala temyizden çıkacak kararı beklediğini söylerken FIFA'nın tüm sorunlarından yalnızca kendisinin sorumlu olmadığını vurguladı.
Yolsuzluk davasının geçtiğimiz Salı günü görülen davasında öncekilerden daha rahat bir tavır sergilediğini ifade eden Blatter, "O gün sadece FIFA üyelerinden oluşan Temyiz Kurulu değil, tüm üyelerin yer aldığı Etik Komisyon'a karşı konuştum ve kendimi daha rahat ifade edebildim" dedi.
"Yolsuzluktan sadece benim sorumlu olduğum düşünülüyor. Bunu söylemek kolay!" şeklinde konuşan Blatter, konfederasyonların ahlaki vicdanlarına karışamayacağını dile getirdi.

Blatter ayrıca, tüm sistemleri denetleyecek bir komite kurmak istediklerini ancak UEFA'nın buna karşı çıkarak kendilerinin denetlenmesini reddettiğini açıkladı.

"AYRILIK BİÇİMİMDEN DOLAYI ÜZGÜNÜM!"

Yolsuzluk sürecinde FIFA Etik Kurulu tarafından futboldan 8 yıl men edilen ve başkanlıktan ayrılmak zorunda kalan Sepp Blatter, "Hayal kırıklığına uğramadım ama bu ayrılıktan dolayı üzgünüm. 41 yıldır futbolu ilerletmek için çalıştım ama benim için hazırlanan bu son iyi olmadı. Ancak bazen silahının ya da arkadaşının olmadığı zamanlar vardır ve izole edilirsin, bu da onlardan biri" diye konuştu.

80 yaşındaki futbol adamı, futboldan ve FIFA'dan kopamayacağını da ifade ederek çıktığında işlerini sürdürmek istediğini belirtti.

Verdiği mücadelenin cezasını azaltmaya yönelik olmadığını kaydeden Blatter, "Kendi itibarım ve FIFA için mücadele edeceğim. FIFA'yı kurtarmak istiyorum" dedi.

FIFA'daki gelişmelerden yalnızca kendisinin sorumlu tutulamayacağının altını çizen FIFA eski başkanı, "Bir suç işlendiğinde liderler cezalandırılır. 29 Mayıs'ta ben sorumluydum ama yönetim kurulu üyeleri de vardı, yalnız değildim" şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz hafta 12 yıl men cezası alan FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke'nin durumunu da değerlendiren Blatter, "Valcke'nin durumuyla ilgili bir şey bilmiyorum. Hakkında iddia edilenler sırasında Genel Sekreter değildi. FIFA'nın ticari direktörüydü. Bana saldırabilirsiniz ama ona değil. İyi geziyor ve iyi çalışıyordu. Cezası haklı değil" ifadelerini kullandı.

"DÜNYA KUPASI ABD'DE OLSA HİÇBİR ŞEY OLMAZDI!"

Yolsuzluk sürecinin Amerikalı yetkililer tarafından başlatıldığını öne süren Blatter, "2022 Dünya Kupası Amerika'ya verilse, bunların hiçbiri olmazdı eminim. Beni sorgulamaya gelmezlerdi. Amerikalılıar otele iner inmez FIFA'yı denetlemeye karar verdiler" dedi.

Karar sürecinde kendisinin de 2022 Dünya Kupası'nın Amerika'da olmasını istediğini ifade eden Sepp Blatter, "İyi bir ekonomik, kültürel ve politik yapıları vardı ancak Platini'nin Sarkozy'i kullanarak yaptığı siyasi müdahaleyle bu, suya düştü. Ben Dünya Kupası'nın Katar'da olmasını istemiyordum. Katar'da yapmamız için bir baskı da yoktu." diye konuştu.

"PLATINI BANA KARŞI ÇALIŞTI!"

Kendisiyle birlikte 8 yıl men cezası alan UEFA Başkanı Michel Platini ile ilgili de konuşan Blatter, "Mayıs seçimlerinden iki gün önce bana istifa ettiğini söyledi. Arkamda dolap çevirseydi? O bazı federasyonların oylarını değiştirmek için çalıştı, bana oy verenleri ikna etti ve kendi safına çekti. Yaptığı iş, bana çok fazla oya mal oldu. Bugün artık düşmanız." derken buna rağmen Platini'nin de yolsuzluk konusunda kendisi gibi masum olduğunu savundu.

"ZENGİN DEĞİLİM, BİR YAZLIĞIM VAR!"

FIFA'dan maaşını almayı sürdürdüğünü belirten Platini, "Ben her zaman bana teklif edileni aldım. Çalışmadığım parayı asla almadım. Zengin de olmadım. Olağanüstü özelliklere sahip değilim. Sadece bir yazlık evim var. Hepsi bu!" ifadelerini kullandı.

FIFA Etik Kurulu'nun kendisi, Jerome Valcke ve Michel Platini'ye verdiği men cezalarını "ilkel" olarak niteleyen Blatter, ABD Başkanı Barack Obama'nın FIFA başkanı olabileceği yönündeki soruya ise "FIFA Başkanı Obama mı? İsviçre'deki karnaval bitti, bunun için artık çok geç!" şeklinde ilginç bir yorumda bulundu. (goal)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr