CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "İktidar referandum öncesi üç beş oy daha nasıl alırım hesabıyla, aşağılanmayı aklınca fırsata çevirmeye çalışıyor. İktidarın bu yanlış ve fırsatçı politikasının bedelini ise ülkemiz ödüyor" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen uluslararası anlaşmalara dair kanunlar üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "AKP, Türkiye'ye çok zaman kaybettirdi" dedi.

"İTİBAR SIFIRLANDI"

AKP'nin izlediği dış politikayı eleştiren Yarkadaş, "İktidar partisinin ülkemizin itibarını uluslararası arenada yerle bir ettiğini üzülerek izliyoruz" ifadesini kullandı.

Yarkadaş sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin bakanları ülkemizin hiç de hak etmediği muamelelere maruz kalıyor. Bakanların uçakları havada asılı kalırken bazı bakanlar sınırlardan geri çevriliyor. İktidar ise referandum öncesi üç beş oy daha nasıl alırım hesabıyla bu aşağılanmayı aklınca fırsata çevirmeye çalışıyor. İktidarın bu yanlış ve fırsatçı politikasının bedelini ise ne yazık ki ülkemiz ödüyor."

"YANLIŞ POLİTİKA EKONOMİYİ VURUYOR"

Yanlış dış politikanın, ekonomik krizi derinleştirdiğini belirten Yarkadaş, buna kanıt olarak Berlin Turizm Fuarı'ndaki Türk standına ait fotoğrafları gösterdi. Yarkadaş, "Standlara gelen giden bile olmadı. Türkiye denilince kaçıyorlar. Antalya'ya artık kimse gelmek istemiyor" diye konuştu.

Bunun sebebinin dış politikadaki yanlış çizgi ve Avrupa ile yapılan kayıkçı kavgası olduğunu söyleyen Yarkadaş, "AKP yüzünden Türkiye izole ediliyor, ekonomimiz baltalanıyor" dedi.

"CİDDİYE ALINACAK YANINIZ YOK"

AKP'nin Hollanda ve Almanya'ya yönelik anti - demokratik davrandıkları yönündeki eleştirilerinin ciddiye alınır bir yanının olmadığını belirten Yarkadaş şunlar söyledi:

"Hollanda ve Almanya'nın yaptıklarının neredeyse bin katını, Türkiye'de muhaliflere karşı yapıyor, muhaliflerin ensesinde âdeta boza pişiriyorsunuz. İktidar bu politikayı izlerken özellikle halkın millî duygularını da sürekli istismar etmekte ve kendisine buradan bir oy devşirmeye çalışmaktadır."

"YILMAZ ÖZDİL'E CEVAP VERİN"

Yarkadaş, istismara dair örneği ise Sözcü Yazarı Yılmaz Özdil'in iddiasıyla dile getirdi. Özdil'in Halk TV'de yayınlanan Uğur Dündar'la Halk Arenası programında konuştuğunu belirten Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sözcü gazetesi yazarı Yılmaz Özdil Halk TV'de katıldığı bir programda çok ciddi bir iddia koydu ortaya. Yılmaz Özdil dedi ki: "Avrupa'yla yaşanacak olan krizin ve bunun bir mağduriyet görüntüsüne çevrilmesinin hesapları taa mart ayının başında, şubat ayının sonlarında yapıldı. Bir stadyumda elinde Türk Bayrağı olan bir kızın haksızlığa uğraması sonucu; Türkiye'nin millî maçını izleyen sıralarda oturan gurbetçilerden de oy istenen bir reklam filmi çekildi. Ve böylece mağduriyet algısı üzerinden AKP'ye oy devşirilmeye çalışıldı.

KRİZ YAPAY MI?

Yılmaz Özdil'in bu anlattıkları aklımıza uluslararası arenada yaratılan krizin suni ve planlı olduğunu ve buradan bir oy devşirme hesabının yapıldığını gösteriyor.

İktidar, Yılmaz Özdil'e bu iddiasının karşısında bir cevap vermek zorundadır. Eğer bu cevap verilmiyorsa iktidarın uluslararası arenada yarattığı krizin planlı ve hesaplı olduğu ve Türk toplumunun millî duygularını istismar etmeye yönelik olduğu da açığa çıkacaktır. Bu konuyla ilgili, istismara ilişkin vereceğiniz cevabı merakla bekliyoruz."

"AYNISINI YAPIYORSUNUZ"

Yarkadaş sözlerine şöyle devam etti:

"Çünkü sizin Hollanda'yı ve Almanya'yı eleştirirken Türkiye'de aynı uygulamaları yaptığınızı biliyor ve bu yüzden, demokrasi üzerinden ortaya koyduğunuz hiçbir söyleme de inanmıyoruz.

Bakanların Avrupa'ya alınmamasını şiddetle kınıyorum. Türk Dışişleri Bakanının uçağının Hollanda'ya indirilmemesini şiddetle kınıyorum. Herkesin düşünceyi ifade ve propaganda özgürlüğü sonuna kadar kullanılmalıdır ama bunlar kanuni çerçevede de kalmalıdır."

"AKP BASKI YAPIYOR"

CHP'li vekil, AKP'nin HAYIR oyu verenlere karşı sistematik bir baskı uyguladığını da belirterek "Bu yüzden demokrasiden bahsettiğinizde size hiç kimse inanmıyor" dedi.

YOK EDİLEN PANKARTLARI GÖSTERDİ

Yarkadaş, AKP'li Esenler, Fatih ve Ümraniye belediye başkanlarının CHP'nin referandum çalışmalarını engellemeye çalıştığını fotoğraflarla gösterdi.

AKP'nin gerilim, kavga ve çatışma yaratarak tabanını yanında tutmaya çalıştığını belirten Yarkadaş, "Bu sabah Diyarbakır'dan geldim. Herkes ne yapmak istediğinizin farkında..." dedi.

"GÖZLERİ TOPBAŞ'IN YERİNDE"

AKP'li belediye başkanlarının koltuk kapma - göze girme yarışı içinde olduğunu belirten Yarkadaş, "Fetö ilişkileri yüzünden görevi bırakacağı konuşulan Kadir Topbaş'ın yerine oynuyorlar" diye konuştu. Yarkadaş, AKP'li Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu'na da sert sözlerle yüklendi.

"CUMHURİYETE, AŞAĞILIKÇA SALDIRIYOR"

Yarkadaş şöyle konuştu:

"İktidar bir yandan Anayasa değişikliği için toplumu ikna etmeye çalışıyor ve 'Cumhuriyetle bir problemimiz yok' diyor.

Esenyurt'un Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu "Cumhuriyet darbedir. 650 yıllık çınar darbeyle yıkılmıştır' şeklinde konuşuyor.

Başbakan Binali Yıldırım "Cumhuriyetle hiçbir sorunumuz yok." derken acaba partisinin görüşlerini mi temsil ediyor yoksa bireysel düşüncesini mi söylüyor?

Bence bu, Binali Yıldırım'ın bireysel düşüncesi; eğer öyle olmasaydı, Esenyurt'un AKP'li Belediye Başkanı cumhuriyete arsızca, ahlaksızca, aşağılıkça saldırdığında iktidar partisi sıralarından en azından tek bir eleştiri ya da bir karşı koyuş çıkardı.

"HESABINI VERİRSİN..."

Eğer bu cumhuriyet darbeyle kurulduysa senin partin o zaman darbeyle kurulmuş bir cumhuriyetin mi iktidarı? O zaman sen de darbecisin.

Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına bu şekilde ahlaksızca ve aşağılıkça saldırmaya hiç kimsenin hakkı yoktur, haddi de yoktur. Herkes bu sözlerinden dolayı bir gün hukuk önünde hesap vermek zorunda kalır."

"SAVCILAR KORKUYOR"

Yarkadaş, yaratılan siyasi iklim yüzünden hiçbir savcının Kadıoğlu hakkında soruşturma açamadığını da dile getirdi. CHP'li vekil şöyle dedi:

"Bugün yargıyı istediğiniz gibi elinize aldığınız, savcılara, hâkimlere zorla talimatlar verdirterek soruşturmalar açtırdığınız ortada. Hiçbir savcının o belediye başkanına bugün soruşturma açamayacağını biliyoruz ama bu devranın hep böyle gitmeyeceğinin de farkındayız. Unutulmasın ki bu cumhuriyete saldıranlar, Atatürk'e ve silah arkadaşlarına kin kusanlar bir gün bu sözlerinin hesabını yargı önünde, bağımsız yargı önünde mutlaka ve mutlaka verecektir."

"MEKTUP BİLE YAZAMIYORLAR"

CHP'li vekil konuşmasında tutuklu gazetecilerin durumunu da hatırlattı. Yarkadaş şunları söyledi:

"Düşünceyi ifade özgürlüğünden bugünlerde çok söz ediyor AKP temsilcileri. Bundan tabii memnunuz. Demokrasiyi, düşünceyi ifade özgürlüğünü, basın özgürlüğünü hatırlamalarından memnunuz...

Ancak; Hollanda'ya, Almanya'ya kızarken öyle uzaklara bakmanıza gerek yok, demokrasiyi hatırlamanız için...Hollanda'nın size yaptırım uygulamasına da gerek yok. Dönün bir Silivri'ye bakın, Silivri'ye. Silivri Cezaevinde gazeteciler hâlâ mektup yazamıyor, haksız ve hukuksuzca tutukladığınız, talimatla tutuklattığınız Cumhuriyet gazetesi yazarları ve onlarla aynı hücreleri paylaşan gazeteciler en temel haklarından yoksun bırakılıyor. Bu yüzden söylediğiniz hiçbir şeyde inandırıcı değilsiniz, bu yüzden demokrasi siciliniz kapkaranlık, karneniz de kırıklarla dolu."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr