Ihlamur Konağı Huzurevi, sakinleri için bu etkinliğe ev sahipliği yaptı. Ali Ünyazıcı baharatları tarafından gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Mert Ünyazıcı, “Satın aldığınız sıradan bir mal değildir aslında, bitki sevdalısı bir ailenin 3 kuşaktır edindiği tecrübenin koskoca emeğidir. Ot değildir esasında içinde olanlar, doğadır, tabiatın kendisidir, şifadır, nimettir, berekettir, bilgidir” dedi.

Hindistan cevizi yağı ve Alzheimer

Alzheimer nörolojik ve psikiyatrik bozukluklarla ortaya çıkan bunama ile karakterize bir beyin hastalığıdır. Yaşlanma ile birlikte hastalık riski de artmaktadır. Alzheimer gibi hastalıklarda beyin hücresine geçen glikoz azalmıştır. Bu durumda enerji yetersizliğine giren beyin dokusu küçülmeye başlar. Tabi glikoz beynin birinci öncelikli enerji maddesi ama beyin hücreleri yağ metabolizması sonucu elde edilen keton cisimciklerinden de tıpkı glikoz gibi enerji kaynağı olarak faydalanır. Bu şekilde hücrelerin canlı kalması sağlanır. Hindistan cevizi yağı en iyi keton cisimciği kaynağı olduğu için bu hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Hindistan cevizi yağında önerilen günlük doz yaklaşık 7 tatlı kaşığıdır.

Sık kullandığımız baharatlar ve faydaları

MERCAN KÖŞK (Oregano)

Bir elmadan 42 kat daha fazla antioksidan içeren bu mucize bitkiye daha çok Ege bölgesinde rastlanıyor. Evlerin bahçelerinde küçük saksılar içerisinde yetiştirilebilen mercan köşk bitkisini salata, omlet veya favori kurabiyelerinize ekleyebilirsiniz.

ZERDEÇAL

Hint mutfağında ‘Mutfağın Kraliçesi’ olarak adlandırılan zerdeçal, Alzheimer’a karşı oldukça yararlı. Sarı çiçekleri ve köklerinden yararlanılabilen zerdeçal’dan bir tutam alarak, yaptığınız pilav, yahni veya mercimek gibi yemeklere ekleyebilirsiniz. Unutmayın, zerdeçal geçen gece anahtarı nerede unuttuğunuzu hatırlamanızı bile sağlayabilir.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr