Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı'nın (TÜRKSOY), organizasyonuyla bir araya gelen yaklaşık 200 sanatçı, BM Genel Kurul Salonu'nda Nevruz coşkusu yaşattı.

BM tarafından somut olmayan kültür mirası olarak kabul edilen Nevruz, çok sayıda diplomat ve misafirin katılımıyla BM Genel Merkezi'nde düzenlenen törenle kutlandı. Bu yılki kutlamalar Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan'ın bağımsızlıklarının 25. yılına ithaf edildi.

Törende konuşan BM Genel Sekreter Vekili Jan Eliasson, Nevruz'un BM için kültür mirası kapsamında olduğunu kaydederek, BM'de 5 yıl aradan sonra TÜRKSOY konserini izlemenin çok keyifli olduğunu söyledi.

Nevruz kutlayan ülkelerin büyük bir bölümünün çok acımasız saldırıların gölgesinde kaldığını dile getiren Eliasson, "Şiddet içeren radikal saldırılar, tehditlere boyun eğmeyerek, güç birliği yaparak aşılır. Radikal güçler, ayrışma ve kutuplaşma ister. Buna verilecek en iyi cevap bir araya gelmektir" dedi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov yaptığı konuşmada Nevruz insanları bir araya getiren yakınlaştıran ve onlara doğanın bir parçası olduklarını hatırlatan bir bayramdır. Yüzyıllardır Avrasya ülkelerinin insanları, farklı ulusal kimliklerle Nevruz kutlamalarını zenginleştirmişlerdir. Nevruz; yenilenmek, nezaket, ışık, samimiyet, hoşgörü ve affetmek demektir. Bu yıl Nevruz kutlamaları ayrıca özel bir anlam arz ediyor. Çünkü kurucu üye olan Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan ve Kırgızistan bağımsızlıklarının 25. Yıllarını kutluyor. Binlerce yıldır kutlanmakta olan Nevruz’da yaşanacak bu birlikteliği 25 yıl önce hayal etmiştik.

Sayın Birleşmiş Milletler Genel Sekreterine organizasyonumuzun gerçekleştirilmesinde verdiği destek için teşekkür ediyor, Nevruz bayramınızı kutluyor, varlığıyla bizleri onurlandıran tüm değerli misafirlere teşekkür ediyorum.

Konuşmamı doğumunun 1000. Yılı kutlanan Türk İslam tarihinin büyük düşünürü ve bilim adamı Kutadgu Bilig’ in yazarı Yusuf Has Hacib’in bir sözü ile bitirmek istiyorum. ‘’ Ey insan Nazik ol, çünkü nezaket eskimez ve evrenseldir.’’ Dedi.

 

Coşkulu kutlama ayakta alkışlandı

Konuşmaların ardından 15 ülkeden gelen yaklaşık 200 sanatçı, nevruzun temsil ettiği bahar ile yeniden canlanmaya başlayan doğanın insanlara sunduğu bolluğu, bereketi, diriliği, sevgiyi, kardeşliği, paylaşmayı ve barışı anlatan gösteriler sundu. İzleyicilerin yoğun ilgi gösterdiği gösteri, uzun süre ayakta alkışlandı.

 

TÜRKSOY, Baharın Renklerini ABD’ye Taşıyor

TÜRKSOY’un yaptığı çalışmalarla daha önce pek çok farklı ülkede düzenlenen Nevruz bayramı, her geçen yıl büyüyerek daha geniş kitlelere ulaşıyor. Nevruz kutlamaları BM Genel Merkezi'nin ardından 1 Nisan'da Washington DC’nin ünlü gösteri merkezi Warner Theatre’da devam edecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr